Лечебната сила и тайната на Кръстова гора



Кръстова гораПрез цялата година на свещената местност Градище, по-известна като Кръстова гора е пълно с миряни. Хора, дошли с проблемите и болките си, за да бъдат решени и излекувани от чудото на това свято място, където кръст може да бъде видян и на най-малкото камъче в района…

Атонският йеромонах Григорий първи е нарекъл района на Средните Родопи Кръстата гора или Кръстогорие – хората и самото място се закрилят от Кръста Господен. Манастирът е издигнат сред гъстите букаци още в средата на 17-и век, още тогава светата обител е била по-известна като Троицка. Днес освен манастира комплексът на Кръстова гора се допълва от 2 църкви и още 15 параклиса.





Кръстова гора

Усещането, когато стигнеш до тази свещена част от величествените Родопи не може да бъде обяснено или поне не достатъчно от християните, посетили сакралното място.

Миряните поставят знак на равенство между Кръстова гора и Йерусалим. Тук, на над 1500 метра надморска височина поклоници от целия свят идват за молитва за изцеление, опрощение, спасение.

По думите на част от туристите на небето над Кръстова гора се появил целият Йерусалим след една от литургиите като сияние в дълбокото нощно небе. Други, посетили величественото място казват, че много често над манастира се появявал светещо огромно разпятие… но… ето какво разказва преданието за тайнството на Кръстова гора…





Кръстова гора, 66-килограмовият кръст и Йордан Дрянков

66-килограмовият кръст и Йордан Дрянков

Роденият в село Ковачевица Йордан Дрянков, който бил изключително религиозен, пристигнал през далечната 1933 година в с. Борово след като се отрекъл от всички светски изгоди. Йордан бил беден, изключително честен и скромен човек, дори хората понякога го приемали като странник заради чистата му като бистра вода душа. Мъжът много често имал видения. Точно в с. Борово неговото видение било голям кръст високо в небето. След една безсънна нощ на връх Кръстов, Йорданчо, както го наричали местните научава свише историята на мястото. Едно време на това място е имало манастир, който е съхранявал частица от Кръста Господен. Във видението на Йорданчо било направено поръчение да издигне голям кръст от метал на мястото. Цялата история мъжът разказал на цар Борис III, с когото се твърди, че били познати. Решението не закъсняло – отлял се кръст, който тежал удвоената Христова възраст – 66 килограма.

Кръстова гора, 99-килограмовият кръст

Кръстова гора, 99-килограмовият кръст





Друга легенда пък разказва как същия Йорданчо, след като усетил мощната енергия на Кръстовия връх, дал съвет на сестрата на цар Борис III Евдокия, която била болна да пренощува на свещеното място. След една нощ княгинята се умила с вода от аязмото и о, чудо – излекувала се. Не само тя се избавила от болестта си, същото се случило и с детето на един от придворните на монарха, което също било изцерено в същата нощ.

Излекуването на княгиня Евдокия ускорило изработването на чудодейния кръст и точно на 1 май 1936 г. той бил донесен от Йордан Дрянков. Разпятието е бетонирано и осветено на източното възвишение на местността. Ново знамение белязало този ден – на менчето със светената вода кацнал бял гълъб. Той отлетял в посока западното възвишение. Всички последвали птицата в тази посока, защото според Йорданчо тя ще им посочи мястото на старото манастирско аязмо. Гълъбът спрял на скала, в чиято долна част миряните разчистили камъните и… бликнала вода.

Кръстова гора

Историята на Йорданчо остава непроучена след този случай, историята на 66-килограмовия кръст също спира на – 22 октомври 1994 г. Подареното от Цар Борис III разпятие е било откраднато, а на негово място е отлят нов, още по-тежък – 99-килограмов кръст от неръждаема стомана. Старият е открит 7 месеца след кражбата…





Иначе достъпът до Кръстова гора е по стръмен път в пресечената местност. Може да оставите багажа си в църквата „Света Троица“, откъдето се твърди, че никога нищо досега не е изчезвало. Водата на аязмото „Гълъбичката“ и на другото – „Очкото“ е лечебна, а до втория свещен извор може да стигнете по стръмна пътека. По нея е „Дървото на греха“, а минаването под клоните му ще опрости всичките Ви грехове. Задължително завържете конец за изцерение на някой от корените на дървото, а ако вярата Ви е истинска и силна, ще видите изображението на разпятие върху камък.

За миряните Кръстова гора е мястото на земята, на което Господ слиза при хората в нощта срещу 14 септември – Кръстовден.


Четете още:

🔴 Жива отрова: Това ни трови всеки ден, а ние не сме изобщо наясно!

🔴 Кубрат Пулев вярва, че ще нокаутира Джошуа (видео)

🔴 Ликът на полковник Дрангов изваян върху блок





Източник: delo.bg





Коментари

горе