Днес рожден ден празнува Саня ЖековаБългарската сноубордистка и носителка на сребърен медал Александра Жекова днес празнува рожден ден.

Саня е родена през 1987 г. в София. Започва спортната си кариера през 1999 г., а неин треньор е баща ѝ - Виктор Жеков.

Александра завършва френската гимназия в София, а после специализира в Националната Спортна Академия. Владее английски и френски език. Освен спорта, се интересува от икономика, кино, изкуство.

Жекова печели първо място в общото класиране на Европейската купа през 2006 г.

През 2010 г. носи знамето на България на откриването на Олимпийските игри във Ванкувър.

Жекова е сочена като най-голямата надежда на България за медал от Игрите там. По време на квалификацията тя пада и разтяга мускул, с което приключва участието си на Олимпиадата. 

Първата си победа за Световната купа по сноуборд печели през март 2011 г. в дисциплината бордъркрос в Ароза, Швейцария.

На Олимпийските игри в Сочи достига успешно до финалите на бордъркрос, където успява да се задържи трета до момента, в който италианката Микела Мойоли ѝ препречва пътя на метри от финалната права. В крайна сметка Жекова завършва състезанието пета.

На 11 декември 2015 Александра Жекова взема участие на Световната купа в Австрия. На 5 март 2016 г. печели старт от световната купа във Вейсоназ, Швейцария.

През май тази година Саня се включи в световното бягане Wings for Life World Run в подкрепа на хора с увреждания на гръбначния мозък. 

Сноубордът далече не е единственият спорт, който Саня практикува. През свободното си време тя обича да язди; играе скуош, бадминтон и голф; ходи на фитнес; кара колело в планината.


Четете още:

🔴 Сокът, който пречиства черния дроб и премахва мазнините

🔴 Тиранията на Малцинството

🔴 Рекордни сделки на имоти в Пловдив, милиони влизат в градската хазна

Източник: Вести

Коментари

горе