Село Стойките – история и живопис в сърцето на Родопите



​Село Стойките е едно живописно, малко селце, разположено в сърцето на величествената Родопа планина. Родопското селце попада в пределите на местност Широка лъка, а в миналото дълги години дори се е смятало за част от днешното небезизвестно село Широка лъка.

Петте махали, които оформят селото, и до днес са запазили своя автентичен облик, а и не само. Освен облика си, селото е запазило и традициите, обичаите, бита и културата си.

Точно поради тази причина Стойките е селото, което ще ви предложи да си отдъхнете сред незаменима родопска атмосфера и невероятни панорами към върховете Мургавец, Перелик и Карлък.

Едно от нещата, които най-силно привличат интереса на туристите е църквата „Св. Св. Петър и Павел“, която се слави като най-красивата в Орфеевата планина.

Друг интересен факт е, че именно тук, в землището на селото, е открит бронзов медал от първите международни Олимпийски игри, провели се в Атина през 1896 година.

Според историческите сведения притежателят му бил местен овчар и виден боец. Никой в района не смеел да се изправи срещу него. Твърди се, че има доказателства, че точно по време на олимпиадата родопчанинът бил в Атина, което дава основание да се смята, че той е първият българин участвал в олимпиада, както и първият български олимпийки шампион.

Близостта на Стойките до Пампорово и Смолян е друго негово очарование. В близост до селото се намира и закрит лифт към връх Снежанка – началната точка на две от най-дългите и широки писти в доказалия се зимен курорт – Пампорово.

Image titleснимка: pochivka.bg  

Много са причините, поради които туристите избират да посетят именно Стойките. Ако живописното и автентично родопско село все още не е част от списъка с дестинации в Родопите, които желаете непременно да посетите, то незабавно  го включете и при първа възможност се насладете на автентичната родопска приказка, която то ще ви предложи.


Четете още:

🔴 Най-високата в света статуя на Св. Богородица с Младенеца

🔴 "Топлофикация" прецаква всеки десети абонат

🔴 Голям скандал! Хиляди пенсионери с пръст в устата за по-високи пенсии! Формула за индексиране ужилила старите хора





Източник: Родопчани





Коментари

горе