Човешкото поражение и неуспехът



Полагаме усилия в живота и много често опознаваме вкуса на поражението след тези усилия. Но не е възможно да се поздравим с някакъв резултат в действията си, ако не се преборим за дадена цел. Единственият сигурен начин да не претърпим поражение в живота е да не полагаме никакви усилия за нищо и да оставим живота да ни води сам към своите си резултати.

Може би, много често се страхуваме да положим усилия за постигането на дадена голяма цел. Ако го повярваме обаче, ако вложим в това всичките си сили, всемирът ще направи всичко възможно, за да подкрепи тези наши усилия, както става и в „Алхимикът” на Паулу Коелю. Повечето хора, за съжаление, си оставаме само с думите и не взимаме решенията, нужни, за да вървим напред в своя живот. Животът обаче е интересен, когато се опитваме да си поставим цели и да ги постигаме чрез конкретни действия и усилия. Тези усилия водят по-често до поражения и по-рядко до успех.

Неуспехът обаче в живота на всеки един от нас е да останем безучастни и да не вършим нищо, за да вървим напред, за да променим ежедневието си и изобщо самия си живот. Това бездействие, сигурността на „по-добре да не върша нищо, за да не опозная поражението”, ни превръща в поредните безцветни и безлични същества сред човешкото множество.

Нека да се отличим от другите и да си поставим за цел да превръщаме малките си и големи мечти в реалност. Нека отречем неуспеха да бъдем поредната безцветна дупка сред невидимите човешки тълпи, които ни подминават в ежедневието. Нека приемем, че усилието, борбата водят и до поражение. Но без загуби, няма и победи. Първо се учим от собствените си поражения, за да можем да стигнем и до победите, след като положим усилия, разбира се. Загубите ни учат и ни правят силни, те ни дават нужния опит, за да можем да се борим и да видим успеха право в очите.

Нека не казваме никога „не” на предизвикателството и на битката за онова, което искаме, за човека, когото обичаме, за мечтата, която сме имали и която трябва да стане действителност. Нека вземем в ръце живота си и нека се борим за всичко, за което мечтаем. Нека приемем, че битките водят и до поражения и че неуспехът, всъщност, е нашият отказ да влезем в тези битки.


Четете още:

🔴 Pаждането на една любов

🔴 Докосването на душата, което може да бъде загубено с едно движение

🔴 Една детска усмивка в тъмнината на една женска душа









Коментари

горе