Ремонтът на гарсониерата удря близо 50 бона


Четвъртък, 25 Април 2024

Над 17 000 лева е лихвата, която банката ще прибере, ако вземем заем за ремонт на гарсониера. Това сочат изчисления, направени от „Телеграф“ с кредитния калкулатор на финансовия портал „Моите пари“.

Сметката е за потребителски кредит за 35 000 лева и срок за плащане 15 години или 180 месеца. В момента най-ниската лихва за този заем е 5,90%, а месечната вноска е 290 лв., показва справка на финансовия портал.

Факторите, които влияят върху цената на кредита, освен лихвата са срокът и вноските, които могат да си позволят потребителите. Колкото повече години се изплаща, толкова повече е и сумата за плащане на лихвата. 

Но колко струва ремонт на гарсониера в София? Екатерина, която има жилище в жк „Дружба“ и предстои да го предостави под наем, до момента е платила 35 000 лева на майстори за ремонт на едностайното жилище.

Тя сподели, че в сумата влиза къртене, подготовка, сваляне на тапети, поставяне на подови настилки, шпакловка на стени и тавани, боядисване, поставяне на фаянс и гранитогрес в банята, нова дограма, подмяна на ВиК и елинсталацията, където се налага. Отделно от тази сума са закупени подовите настилки като плочки и паркет, както и мебелите и техниката за обзавеждането. 

Допълнително се заплаща и контейнерите за събиране на строителните отпадъци, както за изнасяне на стара покъщнина. Цената зависи, както от багажа, така и от етажа на сградата и дали има асансьор. Средно взимат около 700 лв. за изнасяне на багаж.

По данни на банките у нас към края на миналата година българинът взема назаем най-често между 11 хил. и 16 000, по-рядко сумата стига 20 000 лева, а с парите обединява задължения, прави ремонт или купува кола на старо. По-рядко сумите се използват за образование, семейни тържества и почивка.


Четете още:

🔴 Премахват изучаването на руски език, решението влиза в сила от...

🔴 Нов хит в имотите: Купувачите полудяха по...

🔴 В последния момент решиха: Всеки с телефон в ЕС трябва да знае това

Източник: Блиц

Коментари

горе