Най-голямата тайна на България

Рухването на Гърция на масата на безспирния популизъм


Вторник, 15 Май 2012

Гърция, изглежда, че се насочва към нови избори на 17 юни. Политическите лидери на партиите, които не са съгласни с плана за спасението на Гърция от Тройката (МВФ, ЕС, ЕЦБ), торпилираха по всеки възможен начин шансовете за компромисно решение, върху което работиха партиите ПАСОК и Нова Демокрация, както и малката партия на „Демократичната левица", която изглежда, че искаше да помогне за съставянето на правителство, но не достатъчно, за да даде в крайна сметка своя глас за нещо такова. От цялата тази процедура отсъстваха напълно просталинистката Комунистическа партия и неонацистката „Златна зора".

Гърция, за съжаление, се намира в най-голямата криза след Втората световна война и тази криза не е икономическа, както смятат мнозина, а морална и национална. Върху този факт стъпиха демагозите на популизма и доведоха разгневените и угнетени гръцки избиратели до две лъжливи убеждения: първото, че „някакви лоши европейци" и органи на „Новия световен ред" заговорничейки са увеличили седемкратно държавния дълг на страната, за да „смачкат" всъщност гръцкия народ от нови и нови жертви под зловещото ръководство на Джордж Сорос, на инвестиционната банка Goldman Sachs и на госпожа Меркел. Или второто, че трябва да разтрогнем договорите, да узаконим един нов вид ляво народно управление, да назначим 100 000 нови служители в гръцкия държавен сектор (в който вече работят 710 000 души, а се нуждае от само 200 000) и да възстановим жизнения стандарт на гърците от времената преди кризата, просто без да платим дълга, който имаме.

Първите твърдения принадлежат на Панос Каменос - председател на партията „Независими гърци", която спечели 10% на последните избори, а вторите са на Алексис Ципрас, председател на крайно лявата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица), която всъщност обединява 12 крайни групи от комунисти, маоисти и троцкисти, както и различни лумпенизирани социални елементи, осъждани в миналото и отговорни за палежите и големите погроми в Атина.

СИРИЗА получи 16% на фона на незначителните 3-4%, които печелеше в предишни години. Нямаше да получи тези гласове, разбира се, ако начело на партията не бе много харизматичният млад демагог Ципрас. Той напипа пулса и голямата болка на гръцкия народ и поиска заедно с десния Каменос, да бъдат наказани старите големи партии Нова Демокрация и ПАСОК за всички „беди" на страната. Пренебрегвайки положителните неща като влизането на Гърция в Европейската общност (1980 г. - Нова Демокрация), в Еврозоната (2001г.-ПАСОК), Олимпийските игри (2004 г. - ПАСОК и Нова Демокрация) и огромното нарастване на жизненото равнище на гръцкия народ изобщо.

На практика двете партии, които подкрепиха неудържимия демагогски популизъм, постигнаха много повече от очакваното на изборите от 6 май 2012г., след като (а) наказаха доста съществено големите традиционни партии, за да не могат да съставят правителство и (б) доведоха изборното тяло да им даде един процент, който им позволява да контролират събитията, доколкото другите партии на крайния избор - Комунистическата и „Златна зора", поискаха или бяха принудени да останат извън преговорите.

В същото време те втълпиха на голяма част от гражданите, които не са в час с икономическите реалности, някои нови и меко казано странни идеи, които бяха разпространени с огромна скорост от медиите и по мрежата сред всички избиратели, че:

(1) европейците са лихвари и искат да им платим пари, които не им дължим и следователно ще трябва да развалим всички договорености с Тройката и/или да не платим парите, или да платим само малка част от тях,

(2) че цялата планета и особено невидимият механизъм на „Новия световен ред" заговорничат всъщност срещу Гърция и гърците, за да откраднат богатството им, като не е много ясно то от какво се състои,

(3) че ако скъсаме договорите си със Запада, ще дойдат германците и другите западняци, за да ни молят да ги приемем, след като без Гърция системата на еврото ще рухне и цената ще бъде по-висока - значи и гърците имат огромен резерв от възможности, за да изнудват Запада,

(4) че за всичко са виновни банките и лошите банкери, гърци и чужденци, но не и гръцкият народ и

(5) че държавните служители и огромният неефективен държавен механизъм, който „изяде" на практика жизнения частен сектор, ще трябва да бъдат защитени.

СИРИЗА отиде още по-далеч, предлагайки първоначално конфискация на пари на онези граждани, които имат доход над 20 000 евро годишно, т.е. на над 1.6 милиона гръцки граждани или и използването на останалите спестявания на гърците в банките в размер на 165 милиарда евро чрез принудителната национализация на всички банки. Накрая, дадоха да се разбере и с интервюта по CNN, че „кризата ще трябва да я платят богатите, които са виновни за всички беди и злочестия на Гърция".

Геройският пример за подражание на Ципрас - председателя на СИРИЗА, е венецуелският президент Уго Чавес и други исторически революционни фигури от крайните комунисти с предимно анархистичен профил. Панос Каменос от „Независимите гърци" няма герои, но следва буквално начина на изразяване на Ципрас, само че отдясно, добавяйки в думите си доста църковни и религиозни фрази, за да въздейства на вярващите, които обикновено са политически привърженици на центристки или десни формирования.

Популистите използваха атмосферата на разпад в следизборния период в Гърция не за да помогнат, а да торпилират и да си правят самореклама на основата на изборите. Изглежда, че СИРИЗА ще успее на следващите избори през юни (ако се проведат) да стане първа политическа сила и ще спечели около 110 мандата от общо 300 в гръцкия парламент на основата на бонуса от 50 депутатски места, които взема партията, получила най-много гласове. Така ще може заедно с „Независимите гърци" и други по-малки формирования да съставят правителство.

Ако това стане на практика, ще станем свидетели на една много трудна ситуация в Гърция, след като тези политически групи ще бъдат призовани да дадат решения за развитието на страната извън договореностите с МВФ и ЕС. Това на практика ще означава излизане на Гърция от Еврозоната, след като е технически невъзможно да намерят пари в евро, за да покрият дефицитите.

Не смятам за вероятно да се постигне ново съгласие с ЕС след договореностите за PSI (за намаляване на частния дълг с 53%) и ако продължат да подкрепят всичко, което обещават, просто ще доведат страната до пълна икономическа катастрофа и изолация до края на лятото на 2012 г. ЕС пък ще се опита да изгради една своеобразна карантинна зона около страната, за да не се прехвърли проблемът и върху други икономики.

За популистите разрухата е идеалното място, в което лесно ще могат да действат. Реалността обаче по всяка вероятност ще доведе Гърция да един абсолютен хаос и ще я превърне в една страна от Третия свят, като тези в Африка. Днешните проблеми на гръцкото общество ще бъдат само една бегла гримаса в сравнение с това, което ще се случи, след като е вероятно да се стигне и до рухването на банки и големи предприятия, които днес са печеливши, поради невъзможността им да се справят с една такава вълна от промени. Може би ще дойде момент, в който и популистите ще бъдат истински оценени от народа, но лошото вече ще е факт и демокрацията, колкото и да е жизнеспособна, няма да може да възстанови загубените възможности, които страните - партньори на Гърция предоставят щедро до този момент.

Реалността е, че Гърция днес преживява и диша с парите на данъкоплатците от другите европейски страни. Тези пари трябва да бъдат уважавани, както трябва да бъде уважавано и търпението на толкова милиони европейци спрямо маймунджилъците на един малък народ, който не може да бъде задоволен с нищо и не иска да си направи самокритика. Един народ, който за съжаление купонясваше толкова години благодарение на синекурните назначения в държавния сектор, в който се плащаха двойни и тройни заплати в сравнение с частния сектор, на раздаваните 200 000 пенсии на несъществуващи фантоми, на субсидиите от ЕС, давани за несъществуващи земеделски култури и на лесните заеми от банките, които също получаваха евтини пари от Европа.

Политиците в Гърция не казаха истината на гръцкия народ, че това е един балон, който вече се е спукал и ще трябва всички заедно да работим, за да превърнем Гърция действително в едно западно общество с истински ценности. Популистите стъпиха върху липсата на реализъм и дадоха по своя си начин вяра на гърците, че има път за връщане към стария купон. На практика обаче, вкараха всички в една затворена стая и изхвърлиха ключа навън, след като успяха да убедят 3 000 000 граждани да не гласуват за проевропейските партии Нова демокрация и ПАСОК, а да предпочетат други формирования, основно популистки и крайни.

Следваща статия:
Гърция – накъде след изборите в неделя?

Харесайте страницата ни във facebook!


Коментари

Видео на деня

горе