Истинската любов и вярата в Бог, сила във всеки семеен проблем



В живота често срещаме множество изпитания, които обикновено Бог ни позволява да преодолеем, за да можем да се поучим ние самите, а и да поучим и другите около нас. Неотдавна разговарях с едни хора в много добро здраве, които дълги години все не успяваха да се сдобият с деца, въпреки че силата на любовта между тях винаги е била голяма. Годините минавали и те чувствали все по-силно натиска на човешките физически възможности, психическото им състояние се затормозявало и накрая вследствие на цялото това напрежение и тежестта на трудностите тръгнали по различни пътища, т.е. се разделили, въпреки огромната взаимна любов. Това, разбира се, е грешен избор в условията на едно голямо изпитание, което Бог поставя пред нас, за да можем да открием чрез болката и духовната сила един по-добър развой на нещата в рамките винаги на трудния, но красив път на семейството, което сме създали и за което сме се борили, боляли сме и сме отдали една голяма част от своя живот, за да бъде то щастливо.

На какво ни учи наистина Бог? Нека си спомним случая с Авраам и Сара от Стария Завет, двама много вярващи люде, които през целия си живот следвали Божията воля. Въпреки огромните си усилия все не успявали да се сдобият с дете и накрая остарели. Бог тогава чул техните молитви и сторил невъзможното: те се сдобили с дете на възраст, на която никой друг човек не можел по естествен начин. Детето пораснало и Бог дарил още години на Авраам и Сара, за да могат да му се радват. Когато детето станало юноша, Бог поискал от тези вярващи хора да жертват своето дете в негово име. Бог изначално е милостив и никога не иска жертви. Направил го просто, за да постави на изпитание тяхната вяра. Въпреки огромната си болка, двамата родители се подготвили за Жертвата и тогава Бог им изпратил своето послание, че силата на тяхната вяра и любов към Него е толкова голяма, че не желае да жертват скопъценното си дете и ги дарил с още дълги-дълги години щастлив съвместен живот.

Тази притча от Стария Завет е философската основа на еврейството, християнството и исляма и концентрира опита на векове човешка история. И трите религии, които представляват една житейска философия, ни дават като пример Авраам и Сара, за да ни покажат, че не трябва никога да се огъваме и да изоставяме избрания от нас път под натиска на духовното напрежение, а трябва да възраждаме силата си и със своята вяра да се борим докрай, за да спечелим лесната, трудната или много трудната битка, в която ни е вкарал Бог. Ако вярваме и не се отказваме от борбата си, победата идва винаги по един или друг начин, защото Бог вижда изпитанията ни и ни предоставя огромната си Любов, която човешките граници на разума не могат да уловят.

Връщайки се на съвременната действителност, чух и една друга история за една двойка, която 12 години се е борила, за да има дете, но все не успявала. Стигнали почти до раздяла вследствие на психическото напрежение, но в крайна сметка останали заедно. Тогава решили да осиновят едно дете и го заобичали толкова много, че осиновили и второ. Животът им станал много хубав, а личната им връзка още по-силна с годините. Силата на любовта и вярата в Бог им донесли още две дечица, когато жената вече била съответно на 42 и на 44 години. Тези хора са от София, те са сред нас и имат вече едно шестчленно семейство и са много щастливи от този толкова красив, почти приказен развой на своя живот.

За съжаление, обаче, този пример, който споменах, е изключение, защото е много по-лесно за човек да се откаже от борбата и да смята, че е стигнал своя предел и то много по-рано от границите, на които се намират действителните му възможности. Обикновено го правим от страх и от липсата на вяра по време на трудната борба, че можем наистина да разчитаме на Божията помощ, когато се намираме в някаво изпитание. Страхове и съмнения имат всички хора. Онези, при които те са по-големи, са по-предразположени да променят своя избор и да смятат, че смяната на партньора или следването на някакъв друг път в живота, който да включва и развалянето на досегашното им семейство, на което са посветили много голяма част от живота си, мечтите и емоциите си, е по-доброто и правилно решение, за да бъде „разрешен” проблемът, който ги мъчи.

Нека не забравяме обаче, че Бог ни е посочил и други пътища. Днес имаме толкова начини, за да могат двама партньори да се сдобият с дете чрез ин-витро оплождане или инсеминация, както и все по-нови генетични методи, които много скоро ще влязат в практиката, че е абсурдно да се отказваш от борбата преди да опиташ онова, което Бог ни е позволил да откриваме чрез науката, в резултат на което милиони двойки по целия свят могат да се сдобият с деца, когато в един или друг случай това не е възможно. От статистиката се вижда, че около половината двойки в Европа имат проблеми с оплождането и 1/3 от тях следват решения, включващи и лекарска помощ. Православната и католическата църква са били винаги солидарни с тези усилия и дори в някои страни имат и свои центрове, в които предлагат безплатна помощ на двойките, за да се сдобият с деца.

Не трябва да забравяме също така, че изпитанието не приключва, когато успеем да се сдобием в крайна сметка с едно здраве детенце. По-скоро точно тогава започва. Както ни учи историята с Авраам и Сара, изпитанието съществува през цялото време на растежа на детето. В много случаи се сблъскваме с болести, инциденти, проблеми при растежа на нашето дете. Всички те изискват огромно търпение и разбиране. Много повече изискват да имаме вяра в Бога и в непрестанната Му помощ при изцелението на всяка рана, която срещаме в живота си. Вярата ни дава сила и позволява на семейството да се сплоти духовно, което е нужно, за да може да бъде разрешен всеки един проблем.

Посланието, което искам да изпратя на своите читатели чрез този текст е, че никога не трябва да се предаваме и да намираме оправдания вътре в себе си, за да се откажем от дадена битка. Ще трябва да се преборим, колкото и често тази борба да ни носи горчивина, трудности и преодоляването на големи препятствия. Специално в рамките на всяко семейство, силата на Любовта между партньорите и силата на вярата в Бога, са най-големите оръжия, за да можем да преодолеем всеки проблем и всеки лош момент, който се явява пред нас. Нека не забравяме, че няма човек, който да не се е сблъсквал с проблеми, големи или малки. Всяка двойка, също така, поне веднъж в живота си се е изправяла пред дилеми или е била на кръстопът. Ако е могла да открие силата на Любовта и на разума преди всеки друг неразумен избор, тогава е сигурно, че Любовта на Бога ще възнагради тази двойка с уют, спокойствие и с всичко онова, което са желали в своя живот. Нека имаме вяра в Бога и непрестанен оптимизъм за изборите, който правим в живота, следвайки напътствията и помощта Му.


Четете още:

🔴 Добър ден, с нова надежда!

🔴 Как можем да създадем сами личното си щастие

🔴 Любовта е живот и щастието на живота е в нетленността на любовта









Коментари

горе