Борисов и ген. Мутафчийски с култови реплики в ефир


Сряда, 1 Април 2020

Главните лекари на армиите са генерали и носят униформата си с чест и сред другите си колеги офицери са равни с равните.

Това заяви шефът на ВМА проф. д-р. Венцислав Мутафчийски на конференция с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев пред "Господари на ефира". 

Шефът на ВМА добави, че няма комплекси, а Борисов го прекъсна и добави: "Не изглеждаш комплексиран въобще".

Относно сериозността на коронавируса ген. Мутафчийски каза: "Инфекционистите и сега се изказват, че това не е такова голямо чудо. Казват, че ще има стаден имунитет и т.н. Все пак светът недоумява от безпрецедентните мерки, докато не се случи това, което се случва в Италия и в Испания".

"За разлика от азиатските държави Европа е със застаряващо население и ударът е силен. Има моментно заразяване на много хора. Това направи COVID-19 смъртоносен дори за държави, подготвени за това. Грип Б е отнел изключително много човешки животи, а испанският грип - няколко десетки милиона човешки животи. Коронавирусът, въпреки че е с много по-малка смъртност от испанския вирус, още не е показал истинското си лице", добави шефът на ВМА.

Ген. Мутафчийски получи зрителски въпрос защо е забранено да се разхождаме в парка, а градският транспорт е пълен и хората не спазват дистанция в автобусите и в магазините.

"Това не е така. В магазините дори навън опашките са на 2 метра дистанция. Вътре в тях се допускат определен брой хора. В градския транспорт бяха направени ефективни мерки – разреши се синята и зелената зона да са безплатни и същевременно не се намали честотата на градския транспорт. Аз не съм видял препълнен градски транспорт, напротив, доста е рехаво", заяви той.

Гражданка попита каква е физическата възможност да се раздадат термометри на полицаите, за да мерят температурата на хората, минаващи на КПП-тата. 

"Това би отежнило още повече ситуацията. На КПП-тата хората пътуват при крайна необходимост – по медицински причини или защото отиват н работа. Като иде на работа, повече работодатели са направили такава организация: да правят измерване на температурите, да дезинфекцират, да раздадат маски и т.н. Така че няма смисъл. Това би довело до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае необходимостта, че трябва да се пътува в краен случай".

"На никого не е отказано да се направи PCR тест. Следваме това, което се случва в другите страни. Всички, които имат симптоматика и медицинските лица на първа линия. Ние вече имаме 20 заразени медицински работници. Има някои от тях, които са свързани с пътуване, но това е акцентът във всички държави в света", каза ген. Мутафчийски.

На въпрос как да се лекуват сами пациентите, шефът на ВМА отговори: "Да не се самолекуват! В лека форма се взима само парацетамол , за да се свали температурата, която е през целия период".

Ген. Мутафчийски коментира и въпроса на дарител, който иска да купи 50 хиляди бързи теста, но не знае как. "Чудесна идея, но за жалост не можем да му посочим достоверен или достатъчно добре направен тест до този момент. Същия въпрос и ние си задаваме всеки ден и го търсим. На сайта на СЗО може да види, че няма такъв препоръчан тест. Сега търсим от европейските производители", заяви той.

"Много лесно е да се похарчат едни пари, но това не е въпросът. Важното е какъв е резултатът. Ние имахме дарени тестове, дадохме в полицията 1000 от тях. За армията сме направили около 600 с нулев резултат”, каза още шефът на ВМА.Източник: Марица

Следваща статия:
Изумително! Ванга предсказала лекарството срещу коронавируса

Коментари

Видео на деня

горе