Статуя Света Богородица – пазителката на Хасково /СНИМКИ/



​Не много отдавна Ви преставихме един от символите на град Хасково – Часовниковата кула, намираща се в центъра на родопския град. Освен него обаче съществува още една емблема на град Хасково – статуята Света Богородица, която според местните от години пази града.

Не случайно е избрана именно Богородица да покровителства града. Още от много отдавна се смята, че тя бди над града, а Рождество Богородично от незапомнени времена се почита като един от най-големите празници. По-късно е взето и решението именно 8 септември да бъде Ден на Хасково и отново на 8 септември през 2003 година официално е открита величествената статуя.

Неслучайно е избрано и мястото, от което Богородица днес зорко бди над Хасково. На възвишението, на което днес се издига огромната статуя преди години археолози намират десетки артефакти с изображението на Дева Мария.

Статуята е изключително внушителна. Общата височина на статуята и нейния пиедестал е 31 метра, като само статуята е висока 14 метра. Именно заради своята внушителност през 2005 година статуята е вписана в Рекордите на Гинес като най-високата статуя на Дева Мария с Младенеца в света.

Не само огромната статуя е нещото, което впечатлява. В близост до нея е изграден параклис, в който вярващи от цял свят палящ свети и се молят за здраве, тъй като се вярва, че молбите отправени тук не остават нечути.

Image titleснимка: peika.bg

Друго нещо, което впечатлява е камбанарията – една от най-високите на Балканите. На върха на камбанарията има осем камбани – всяка от тях с различен звън, което я прави още по-специална.

Накрая, но не и на последно място нещото, което кара човек да спре за миг и просто да се наслаждава на момента е гледката, която се разкрива от възвишението, на което е кацнала Света Богородица.


Четете още:

🔴 Как юпита станаха фермери в Родопите

🔴 Имате 10 секунди, за да откриете петицата

🔴 Свекърва ми се обади, че ще идва на гости исках да я изненадам с нещо нетрадиционно, засукано, да ахне, ама да не е много сложно





Източник: Родопчани





Коментари

горе