Кюстендилска пролет – 2018 (ВИДЕО)



На 17 март вечерта с голям спектакъл на открито се състоя 52-ят конкурс за избор на „Девойка Кюстендилска пролет ‘2018”. 

Водещи на програмата бяха актьорите Диана Любенова и Станимир Гъмов. Участие взеха популярните изпълнители Тита, Стивън Ачикор, както и любимецът на всички – Дичо. За единия тур от конкурса момичетата бяха облечени в народна кюстендилска носия.

Милица Стойчева бе избрана за „Девойка Кюстендилска пролет“ за тази година. Тя е 16-годишна ученичка от ПГИМ „Йордан Захариев“. Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Милица получи 1500 лв. от Община Кюстендил, а двете й подгласнички, избрани за „Девойка на публиката” – по 850 лв. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата „Девойка Кюстендилска пролет“.

Всички участнички получават подарък от Община Кюстендил – официалните тоалети и обувките, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.

Тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет“ ще продължат на 21 март от 11:00 часа на площад „Велбъжд“, където ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци и ритуал по предаването на символите на града. В празничната програма ще вземат участие квартет „Белканто“ и ансамбъл „Чинари“.

За втора година в местността „Хисарлъка“ от 13:00 часа ще стартира програмата на новоизградената сцена, част от късноантичната и средновековна крепост, с участието на квартет „Белканто“. Малко по-късно от 14:30 часа на сцена „Хисарлъка” ще се изявят танцови състави от Община Кюстендил. С юбилеен концерт на рок група „Фактор“ ще завършат тържествата по повод избирането на „Девойка Кюстендилска пролет“ – 2018 и официалния празник на града.

На 21 март от 19:00 часа на площад „Велбъжд“, всички фенове на рок музиката ще имат възможността да чуят на живо любимите на поколения българи песни, изпълнявани от групата.

Празникът  „Кюстендилска пролет“ е знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Република България и е първият конкурс в страната за най-красиво момиче. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на популярни състави и изпълнители.

Този празник е осъвремененокултурно наследство и пресъздаване на древна местна традиция; той е съчетание от култови практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище на хълма – Хисарлъка.

През 1966Крепостна стена г. се поставя началото на традицията за избор на девойка„Кюстендилска пролет“, която се придружава от двете подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите(богини на плодородието) от древните оброчни плочки, намерени по Хисарлъка. Символът на Пролетта са трите красиви девойки, които носят радост и нов късмет на всеки който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога – минералната вода, плодовете и хляба.

След това те отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички. Свещеният хълмХисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и, вплитайки обреда в празника, да ни донесе добротворство. На 21 март хората се поздравяват с типичния за Кюстендил поздрав: „Честита пролет!“ ♥


Четете още:

🔴 Жп завод: Предложихме ремонт на 22 влака за 17 милиона лева, отстраниха ни и пуснаха поръчка за 137 млн.

🔴 От позора към срама. И обратно

🔴 Валери Петров – Всички гледат породата, търсят расови белези, а пък има в природата удивителни мелези





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе