Супа гони киселините завинаги





Киселините в стомаха са народна болест, която все по-трудно реагира на лекарства. От нея страдат около 40% от хората у нас. Стандартната терапия е с т.нар. инхибитори на протонната помпа, които трябва да предотвратят обратното изтичане на стомашните киселини към хранопровода. Често обаче тя не дава резултат, тъй като не може да се справи с изкушенията на съвременния начин на живот.

Според лекари по-добър ефект ще има промяната в начина на живот – хората трябва да ограничат приемането на твърде мазна храна, и то късно вечер. Някои лекари обаче залагат на отказа от хапчета, като вместо това дават точни инструкции на пациентите си какво да правят – да не вечерят след 19 часа, за да може стомахът да се справи с тежестта в него, преди човек да заеме хоризонтално положение в леглото. На вечеря не бива да се ядат мазни храни.

Те провокират киселини, защото забавят движението на храната през стомаха. Други продукти табу за вечеря са шоколад, мента, газирани напитки и алкохол. Пушачите трябва да се откажат от цигарите в битката с киселините, тъй като никотинът отслабва мускулите, които затварят пътя им от стомаха към хранопровода. Кафето изненадващо се оказа дори полезно срещу подобни оплаквания, защото има горчиви съставки, сочи шведско проучване. В билкарството срещу киселини се използва блатен тъжник. Растението потиска възпалението на стомашната лигавица и отделянето на агресивни стомашни сокове.

Две чаени лъжици от изсушената билка се заливат с чаша вряла вода, чака се 10 минути, после се прецежда. Пие се три пъти дневно по една чаша по време на хранене. В азиатската медицина се използва специална супа, която неутрализира киселините. Два необелени и нарязани на дребно картофа се варят заедно с две лъжици семена от ленено семе и кимион в 2 л вода в продължение на 15 минути на слаб огън. Накрая супата се прецежда и се пълни в чаши. Пие се през деня на малки порции.


Четете още:

🔴 Избухва Илинденско-Преображенско въстание

🔴 Павел Попандов ще получава държавна парична награда за приноса си в областта на културата

🔴 Дете, родено без ръце и крака, проходи и прописа





Източник: Ретро





Коментари

горе