Всеки българин трябва да види това

Предстои най-продължителното пълно лунно затъмнение от век насам!На 27 юли част от жителите на Земята ще имат възможността да се насладят на едно рядко небесно явление – най-дългото пълно лунно затъмнение на века, пише Live Science. Нашата планета ще се намести точно между Луната и Слънцето, а сянката й ще закрие напълно спътника. Нещо повече – вместо да изглежда като едно най-обикновено черно петно на небосвода, Луната ще излъчва и слаб кърваво-червен оттенък.

Да, става дума за Кървава Луна. Но докато днес любителите на астрономията ще гледат небето в захлас (стига да са на правилното място), преди много години хората са възприемали промяната в оттенъка на спътника като знамение за нещо ужасяващо.

Така например според народните предания Христофор Колумб е знаел, че на 29 февруари 1504 г. ще има лунно затъмнение и съответно - се е възползвал от това, след като в продължение на цели шест месеца не е могъл да се измъкне от остров, известен като Ямайка. С течение на времето щедростта на местния народ (аравак) започнала да намалява. Колумб и хората му започнали да гладуват. Именно тогава известният мореплавател и търговец се обърнал за помощ към алманах, публикуван от немския астроном и математик Йохан Мюлер фон Кьонигсберг, известен още като Региомонтан. Така той научил за предстоящото лунно затъмнение.

Колумб казал на аравак, че неговият бог се е разгневил от факта, че не дават храна на нашествениците и че възнамерява да скрие Луната от небосвода (или че ще се "изпълни с гняв" за 3 дни). Когато Кървавата луна се появила на небето през следващата неделя, аравак били ужасени. Те се съгласили да дават на хората на Колумб всичко, от което се нуждаят, само и само разгневеният бог да върне обикновената Луна.

На 27 юли ще станем свидетели и на още едно рядко явление, което се случва веднъж на 15 години.

Планетата Марс ще бъде в опозиция със Слънцето. Явлението се нарича велико противостояние на Марс. Планетата ще бъде изключително ярка и ще се вижда като червена звезда.

Така в небето ще успеем да забележим цели два червени обекта - Марс и Луната.

През 2003 година Червената планета беше на разстояние 56 млн. км. Този път ще бъде на 57,6 млн. км и ще бъде 10 пъти по-ярък от обикновено.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!Източник: Обекти

Следваща статия:
Първата фигура, която видите, разкрива най-дълбоките тайни на душата ви

Коментари

Видео на деня

горе