Наследниците на видния български интелектуалец Васил Шанов направиха уникално дарение в НИМ



В Националния исторически музей наследници на видния български интелектуалец Васил Шанов, активен деец на ВМРО предадоха документи и вещи, свързани с живота на именития си роднина. Между тях се откроява знамето на Младежката организация на ВМРО, на която Васил Шанов е бил организационен секретар.

Младежката организация е създадена през 1920 г., когато Тодор Александров възстановява ВМРО, прекратилата дейността си по време на Първата световна война. Тя е наречена на името на поета Пейо Яворов. В късо време тя изгражда структури, както в страната, така и в чужбина, включително и в поробената от Сърбия – Вардарска Македония.

През 1927 г. Скопската структура е разкрита /тя се състои главно от студенти/ от сръбските власти и членовете и са осъдени на дългогодишен затвор. Заради мъченията, на които са подложени студентите, при следствието Мара Бунева убива главния следовател Владимир Прелич. След преврата на 19 май 1934 г., когато ВМРО е забранена Васил Шанов укрива знамето у дома си.

Васил Шанов е известен у нас и с опазването на архива на Османската империя. През 1926 г. като служител в Народната библиотека, той е натоварен да проверява, предназначената за претопяване стара хартия, с оглед да изземва стари ценни книги и документи от фабриката в Княжево. Той открива, че в една влакова композиция с четири вагона е натоварена с голяма част от архива на Османската империя. Кемалистите, заявяват, че нова Турция не иска да има нищо общо с Османската империя и ни продават архива си като стара хартия. Естествено по искане на Шанов съдържанието на вагоните се прехвърля в Народната библиотека, чиито Ориенталски отдел днес се смята за един от най-богатите в света.

Знамето може да се снима в сряда – 20.03.2013 г. от 9.30 ч. в кабинета на директора на НИМ.



Източник: cross.bg





Коментари

горе