Инсулт: тези 5 продукта са мощни защитници на мозъка, както и на сърцето и кръвоносните съдове



Инсулт: тези 5 продукта са мощни защитници на мозъка, както и на сърцето и кръвоносните съдове 

Инсултът е третата причина за смърт и най-честата причина за увреждане. Открийте 5 продукта, за да предотвратите удар!

Диабетът, високият холестерол, хипертонията, затлъстяването, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето са главните рискови фактори за инсулт.

Редовната консумация на тези 5 продукта, както и физическата активност и правилното хранене ще предпазват от инсулт.

Както и от сърдечни атаки и други проблеми със сърдечно-съдовата система.

Грижете се за себе си и бъдете здрави!

1. Рибено масло

DPA е мастна киселина, открита в мазни риби. Препоръчва се редовно да се яде мазна риба и може да се получи и рибено масло. Проучванията са доказали, че могат да активират метаболизма на мазнините, както и обновяването на клетките и елиминират възпалението.

Дългите верижни мастни киселини, като омега-3, подобряват не само здравето на сърцето, но и мозъчната функция.
Особено важно е да знаете, че пиенето на алкохол пречи на абсорбцията на омега-3.

2. Какао

В резултат на едно 11-годишно изследване, 21 000 души в Англия участваха в проучването. Беше установено, че британците, които са яли до 3,5 унции черен шоколад на ден, са имали много по-малък процент на инсулти, отколкото тези, които не са използвали какао.
Препоръчва се да се пие 1 чаша какао всеки ден и 20-30 грама шоколад. Препоръчва се също така да се избере висококачествено какао и черен шоколад, съдържащ най-малко 70% какао.

3. Фибри

Учените препоръчват 38 грама фибри на ден за мъже и 25 грама  за жени.
Това е една от най-добрите съставки за здраво сърце и кръвоносни съдове. Много изследвания показват, че яденето на фибри намалява кръвното налягане и лошия холестерол. А също така увеличава насищането и намалява чувството на глад. В резултат на това жаждата за захар се намалява.
Отлични източници на фибри: ябълки, ечемик, боб, плодове, моркови, целина, цитрусови плодове, ядки, овес и др.

4. Калий

Калият е от решаващо значение за здравето на сърцето. Всъщност, без калий, сърцето ни няма да може да победи, тъй като това хранително вещество

е необходимо за нервна комуникация. (Сърцето зависи от живата мрежа на нервните клетки да комуникират с мозъка и други части на тялото.)

До сто хиляди пъти на ден калият помага на сърцето да разпределя ефективно кръвта в тялото. Той също така помага на мускулите ни да се движат ефективно и да стимулират бъбречната функция.

Най-добрите храни са авокадо, банани, кисело мляко, тикви, сладки картофи и портокалов сок.

5. Фолиева киселина

Фолиевата киселина е важен витамин от група В. Особено важно е да подпомогне разграждането на аминокиселината хомоцистеин, което може да причини удар.

Неотдавнашно проучване показва, че жените, които приемат поне 1000 мг фолиева киселина на ден, имат 46% по-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане. В резултат на това значително намалява риска от инсулт и инфаркт.

Добри източници на фолиева киселина са авокадо, броколи и брюкселско зеле. Както и бобови растения, ядки, спанак и други зелени.

Трябва съзнателно да правим всичко възможно за сърцата ни ден след ден. Всяка клетка в тялото ни зависи от здравословно и функционално сърце за разпространението на кислород и хранителни вещества. Всеки орган изисква постоянно снабдяване с богата на кислород кръв, особено нашият скъп и деликатен мозък


Четете още:

🔴 Жена уби 50-годишен мъж във влак, заради забележка

🔴 Да обичаш зодия Дева е предизвикателство: Ето какво трябва да знаете, ако сте влюбени в тази зодия

🔴 Никол Станкулова роди! Честито! (снимка и на прелестния татко)





Източник: За Жената





Коментари

горе