Вече можем да проверяваме трудовия си стаж сами: Вижте как и къде!

Гого и почетното му място в паметта на публиката (видео)Роден е в Бургас на 6 август 1949 г. Три години е пял в училищната група „Корали“, преди да започне музикалната си кариера през 1969 година, когато става част от естрадния оркестър към Културния дом на транспорта, с ръководител Стефан Диомов. Там се среща със съпругата си Ева Найденова.

През 1975 г. Гого завършва Висшия химикотехнологичен институт, но никога не е работил по специалността си, занимава се изцяло с музика.

През 1971 г. Гого и Ева, заедно с Анастасия Бинчева – Сия и Хари Шерикян (заменен по-късно от Яким Якимов, на свой ред – от Иван Христов – Славея), създават вокалния квартет „Тоника“. Идеята е да са аналог на италианския квартет „Рики е повери“, но последвалите успехи на групата надхвърля и най-смелите им очаквания. „Тоника” се превръща в най-обичаната музикална формация, песните им стават хитове още в момента, в който прозвучат. Специфичният глас на Гого Найденов и вродената му артистичност го правят любимец на зрители и слушатели.

Той остава емблема на „Тоника”, преминала през раздели, нови сътрудничества и скандали, през всичките трансформации – в 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Красимир Гюлмезов и Виолета Гюлмезова създават групата „Домино“.

През 1985 г. печелят II награда от конкурса „Кехлибареният славей“ в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката.

През 1986 г. „Домино“ печели II награда на фестивала „Златният Орфей“ и жъне голям успех на дрезденския „Шлагерфестивал”.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от „Тоника“, „Домино“ и „Тоника СВ“ се събират, за да направят сборната формация „Фамилия Тоника“. Групата изпълнява много от най-известните шлагери на „Тоника“, „Тоника СВ“ и „Домино“, но създава и нови песни.

Около 2005 година започват здравословните проблеми на Найденов, заради които той постепенно прекратява музикалната си кариера и се оттегля от публичния живот. Дълго време е диагностициран и лекуван от латерална амиотрофична склероза, но впоследствие се установява, че страда от лаймска болест и е лекуван неправилно. След дългогодишно тежко боледуване, на 64-годишна възраст, почива на 10 януари 2014 година в Айтос.

За постиженията си в музикалното изкуство и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на град Бургас, през 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас. Но най-голямата награда е почетното място в паметта на неговата публика.Източник: artday

Следваща статия:
Големият проблем на този свят е, че умните хора винаги са пълни със съмнения

Коментари

Видео на деня

горе