Българите в Канада зарязаха лозята



Точно в деня на лозарите и виното ентусиасти от училището за фолклорни танци и обичаи „Игранка“ в Торонто показаха какви са традициите ни за празника.
Макар в някои части на България това да се прави на 1 февруари по стар стил, сънародниците ни от Канада предпочетоха да се придържат към по-известната на всички дата 14 февруари.
Още от сутринта семействата със собствени лозя бяха приготвили питки, погачи и печена кокошка за предстоящата вечеря. После мъжете отидоха в двора на Недялко и Катя Тилеви, създатели на училището „Игранка“ и първи домакини за обичая. Мъжете носеха хлябовете, погачите, пилето и вино. „Съпругът ми винаги зарязва лозята, независимо дали се събираме с други лозари“, разказа Катя.
В ритуала тази година се включиха трима лозари, а също и жени и деца. След като Недялко Тилев заряза лозата, изрече магичните думи: „Честит ни Трифон Зарезан!
Колкото зърна грозде по лозята, толкова бъчви вино по къщята!“ Мъжете пък поляха зарязаните клони с вино, за да е плодородна годината. Последва и ритуално отпиване от виното.

Недялко Тилев зарязва лозята

Накрая от отрязаните пръчки мъжете направиха венец и всички тропнаха хоро. Човекът, който водеше хорото, държеше венеца. Друг начин, по който се използва обредният венец, е да се постави на калпака или на гърдите.
Същия обичай лозарите от Торонто извършиха и при втория домакин, а най-накрая се събраха на вкусна вечеря.
Тук нямаше избиране на цар на лозята, както се случва на много места в България, но всички други древни елементи бяха спазени.



Четете още:

🔴 Предсмъртните думи на медсестра: Лекарите ме убиха, откриха ми рак чак от седмия път

🔴 Товарен влак дерайлира в Пловдив, блокира линията за Карлово (СНИМКИ)

🔴 "Този дъб е борът, който расте в дома на Гераците"





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе