Логото на Слави откраднато от украинска партия



Логото на новоучредената партия на Слави Трифонов „Няма такава държава“ се оказа откраднато. Това се вижда от публикация на журналиста Васко Мавриков в профила му във Facebook.

Той сравнява логото на „Няма такава държава“ с логото на „Гражданска позиция“ от Украйна, която е регистрирана на 24 март 2005-а година.

Логото също може да се окаже и пречка за регистрацията на новата партия, защото съдържа българското знаме. А в закона за политическите партии пише, че „политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България”.






Това не е първият скандал около партията на Трифонов, която беше учредена едва в събота. Още същият ден медиите се оплакаха от това, че не са били допуснати до събитието, а изявлението е било под формата на заснето видео от залата, до която достъп имали само делегатите. Те пък трябвало да си заключат мобилните телефони в специални сейфове преди да влязат в залата.

След това пък се появиха мнения, че съдът няма как да регистрира партия с името „Няма такава държава“. Едното от тях беше на проф. Огнян Герджиков.






Зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия „Нямa тaкaвa държaвa“. Това заяви проф. Герджиков ден след учредяването на партията. Това стана за 15 минути, вратите на Рейнбоу плаза бяха затворени, а шоуменът влезе през задния вход, за да не отговаря на въпроси.

„Позволявам си да коментирам изказване на професор Огнян Герджиков, само защото е бивш председател на Народното събрание и бивш министър-председател. Освен това е и преподавател по право в Софийския Университет. И като такъв, би следвало да познава закона по-добре от всички нас. Вчера професор Герджиков заяви: “… зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия „Нямa тaкaвa държaвa““, написа във „Фейсбук“ Слави.






„Малко факти. Първо: Няма закон в България, който да има такъв текст, какъвто импровизирано посочва професорът. Второ: В член 4-ти от Закона за политическите партии пише следното: “Организацията и дейността на политическите партии се осъществяват въз основа на Конституцията, законите и в съответствие с техните устави”, пише още Слави и цитира членове от Конституцията, като завършва „В крайна сметка, твърдението “Няма такава държава” не отговаря на въпроса “каква?” Каква “такава” държава няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в крайна сметка, държавата е такава, каквато си я направим“.










Четете още:

🔴 8 октомври – 61 години от смъртта на Ран Босилек

🔴 Бате Енчо дере родители с 1300 лева за рожден ден

🔴 Виктория Петрова проговори: Не съм силна!





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе