30 години след 10 ноември: 20-те култови фрази на прехода





На днешния 10 ноември се навършват точно 30 години от началото на демократичните промени в България.

По този повод Dnes.bg събра за вас 30-те най-култови фрази на прехода, изречени от емблематични политици и ръководители на страната през това време.

Някои от тях са казани в тежки моменти, макар днес да звучат комично. Други предизвикаха скандали, а трети са си откровени майтапи, изречени от устата на сериозни държавници.






"За Бога, братя, не купувайте!" Вероятно най-знаменитата фраза от политик за отминалите 30 години. С нея тогавашният премиер Димитър Попов се обърна към гражданите, малко след като цените на стоките бяха освободени

"По-добре танковете да дойдат". Думите са изречена на 14 декември 1989 г. от тогавашния председател на Народната република Петър Младенов, по време на протестен митинг, обсадил Народното събрание. Думите му, казани тихо пред приближени, са записани на камерата от Евгений Михайлов.

"Иване, кажи им! Те ще те разберат!" Президентът Петър Стоянов към премиера Иван Костов в края на неговия мандат.






"Не ме гледай умно, българино!" Жорж Ганчев.

"Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер!" Нейчо Неев, вицепремиер в кабинета на Любен Беров.

"Днес е хубав ден за българската демокрация". Тогавашният председател на парламента и днешен евродепутат Александър Йорданов през 1992 година по повод гласуването на закона за земята, който предвиждаше връщането на нивите в реални граници на бившите им собственици.

"Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив. Трябва да го гръмнете". Жорж Ганчев.






"Вината поемаме само с мезетата" - Филип Боков. В телевизионно интервю за Канал 1, запитан дали БСП носи вина за политическите репресии след 9 септември 1944 г., Боков казва, че "БСП поема вината, но само с мезета". По-късно уточнява думите си – че не е редно синовете да се извиняват за греховете на бащите си.

"Отваряте вратата към хаоса, която с толкова усилия затворихме!" Филип Димитров след като е свален от власт с вот на доверие.

"България е малка, всички сме братовчеди" Иван Костов.

"Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви" Симеон Сакскобургготски, когато обявява влизането си в българската политика.

"Ще ви кажа, когато му дойде времето" Симеон Сакскобургготски.






"Вервайте ми, моля ви!" Симеон Сакскобургготски.

"Нахранете журналистите" Бившия външен министър Надежда Михайлова в разговор с членове на СДС в градското читалище на Ловеч през 1999 г., без да знае, че е записвана.

"Дай да разваляме седянката“ Финансовият министър от кабинета на Тройната коалиция Пламен Орешарски към своя колега – образователния министър Даниел Вълчев по време на учителската стачка от 2007 година.

"Виждате ли какво става? Ние ги хващаме, те ги пускат" Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов упреква съда, че пуска от ареста заловените при акции на полицията престъпници.

"Здравейте, циркаджии!" Премиерът от Тройната коалиция и лидер на БСП тогава Сергей Станишев се обърна към представители на опозицията, които му връчиха подписка срещу правителството през октомври 2008.






"Всяка вечер министър Пламен Орешарски носи бюджетния излишък вкъщи и си го държи под леглото." Сергей Станишев

"Властта е в моите ръце, това искам да разберете! Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата" Лидерът на ДПС Ахмед Доган говори пред активисти.

"Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме" Премиерът Бойко Борисов се шегува с журналисти преди началото на заседание на Министерския съвет.


Четете още:

🔴 Доказаха, че има живот след смъртта

🔴 Да се посмеем с Парцалев

🔴 Откриха паметник на Пенчо Славейков в Милано  





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе