Рентгенологът д-р Диан Митев избра да гради кариера в търновската болница пред чужбина | Вестник Борба





Д-р Диан Митев е един от тримата специалисти, на които се крепи Отделението по образна диагностика в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Той е млад, амбициозен, можещ и с огромно желание да се развива. Преди години бил на крачка да емигрира и да работи в някоя от модерните европейски болници, но се отказал. Неговата ангажираност в областната болница е почти постоянна, защото, когато приключи смяната му, обикновено продължава да е на разположение и да дава и от вкъщи заключения за образни изследвания. И така, няма значение дали е нощ, празничен ден, или друго значимо събитие в живота му, 30-годишният мъж винаги е готов да реагира на нуждите на пациентите.






Д-р Митев е от Стара Загора, завършил е медицина в родния си град и е първият лекар в семейството. Обосновава избора си на професия с желанието да е в полза на хората. Не си представя с какво друго би се занимавал, което в същото време да му носи такова голямо удовлетворение. След полагането на Хипократовата клетва заедно със съпругата си д-р Рени Митева започнали работа в друго лечебно заведение, но не били очаровани от условията и възможностите за развитие там.

„Решихме да потърсим друга болница. Обиколихме почти цяла Южна България и района около София, но никъде не открихме това, което търсим. Един ден баща ми предложи да пробваме във Велико Търново. Дойдохме тук, огледахме стационара и благодарение на директора д-р Стефан Филев започнахме специализация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Той ни подаде ръка, макар че тогава нямаше място за специализанти“, разказа рентгенологът.






Първоначалната му идея била да стане съдов хирург и ходил на стажове у нас и в чужбина. Отказало го това, че в България кандидатите за усвояване на тази дисциплина не получавали шанса да се докоснат до практическата част от работата. По стечение на обстоятелствата негова преподавателка го насочила към образната диагностика.

„В началото не ми се струваше особено привлекателно, защото почти през цялото време трябва да стоиш пред компютър. Когато навлязох повече в материята, се запалих по тази наука. Сега ми е изключително интересно. Най-съществената част от работата е поставянето на правилната диагноза своевременно. Това е много важно. Много малко хора и дори колеги осъзнават, че без образна диагностика ще е трудно лечението на пациентите. Рентгенолозите у нас остават в сянка, но на световно ниво са осъзнали ролята им“, коментира специалистът.

Той отчита като огромно предимство факта, че в отделението се работи с модерна апаратура, която липсва в много български лечебници.

„Благодарение на ръководството на болницата и здравното министерство боравим със съвременна техника. Много е странно, че ние в университета не сме учили за тези апарати. Сега, когато идват на стаж млади колеги, виждам, че в тяхното обучение е заложено да учат за скенер, рентген, ехограф и т.н. Тази модерна техника ни задължава да актуализираме непрекъснато знанията си и да прилагаме целия капацитет от възможности, които има тя. Аз съм абониран за няколко онлайн медицински списания към Европейската и Американската асоциация по образна диагностика и постоянно ми пращат нови статии за последни проучвания и това, което може да се осъществи с нашата техника, го правя“, увери медикът.

По думите му постоянно има интересни случаи, защото потокът пациенти не спира. Отчита обаче, че повече хора неглижират здравето си и идват да търсят лекарска помощ едва когато проблемите са в напреднала фаза. Категоричен е, че българинът няма култура да се изследва и не се възползва от скринингови програми.






След като приключи смяната му, често продължава да работи, защото по график на него се пада да е на разположение от къщи.

„Хората си мислят, че като работиш с отдалечен достъп, е изключително лесно. Обаче когато има по-сложни случаи и повече пациенти, идвам на място. Нямаме почивка, след дежурство сме на разположение. За да съм максимално ефективен, вкъщи съм си изградил специално място за работа, използвам добър компютър, съвместим за разчитане на образи, за да сведа възможността за техническа грешка до минимум. Разбира се, всичко това е съпроводено с голям стрес, дори да не ти звънят и да не те събуждат нощем, сънят няма как да е спокоен. Но аз съм си избрал тази професия и не се оплаквам. Доколко е оценена работата – е друг въпрос“, казва д-р Митев.

От юни, когато взел специалност, ръководството на болницата и началникът на отделението го включили в графика на пациентите, които преминават ядрено-магнитен резонанс. Младият лекар споделя, че това изследване за него е изключително интересно и ще направи необходимото, за да се развива все повече в тази насока.






Когато не е на работа в отделението, рентгенологът преглежда на кабинет в ДЦК на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Там прави и ехографии, при които има по-близък контакт с пациента. „Тогава имам възможност да разпитвам човека какви са оплакванията, защото в много случаи болката като симптом е една и съща, а проблемът идва от различни места“, уточни д-р Митев.

Той е доволен, че е избрал да се посвети на рентгенологията, защото по думите му тя е необятна наука, която включва знания от новородени до хора от третата възраст. За него най-голям интерес предизвикват неврорентгенологията, гастроентерологията и спешната рентгенология.

В свободното си време обича да кара мотор и да бъде със съпругата и сина си.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Сънародниците ни от чужбина изпратили рекордните 1 млрд. евро обратно в България

🔴 Българка замина за Канада без дори да знае език, почна като чистачка, а сега прави хиляди долари

🔴 Зимата почва другата седмица, живакът пада до 5°





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе