Перник бедства, а водопровод от Витоша снабдява тузарския "Делта Хил", кой живее там?



Бедствието в Пернишко роди класово разслоение между обикновените хора в квартал „Църква”, които нямат с дни вода, и тузарите в скъпарския затворен комплекс „Делта Хил” между селата  Рударци и Кладница, известен като Българския Бевърли хилс, в който хората с пари не изпитват на гърба си неволите от водния режим, пише Struma.bg.

Сред щастливците, които живеят в комплекса и нямат проблемите на перничани, са сценаристът на „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов и Евгени Димитров-Маестрото, актрисата Яна Маринова, Александра и Дани Петканови и други ВИП персони.

Пернишки политици и бизнесмени също имат къщи в затворения и строго охраняван  комплекс.





Сред тях са вече бившият зам. кмет на Перник Владислав Караилиев, бившият депутат от ГЕРБ Владислав Димитров, бизнесменът Добри Владимиров.

Комплексът разполага с денонощна охрана и поддръжка, модерна новоизградена инфраструктура – подземна електроразпределителна мрежа, пречиствателна станция, канализация и оптично окабеляване за интернет, супермаркет, магазини, детска градина, спортни площадки и други екстри.





Дали обаче гневът на перничани към богатите обитатели на комплекса е оправдан?! Наистина в комплекса няма режим на водата, но за „Делта Хил” тя  идва от стар водопровод от високите части на Витоша.

Водопроводът е строен и влязъл в експлоатация през далечната 1937 година. Проектанти са били столични инженери, а финансирането е от мината. Тръбата е достигала през село /сега квартал на Перник/ „Църква”, та чак до град Батановци.

Вода от този източник ползват и жителите на село Кладница, а при построяването му са изградени 12 селски чешми с витошка вода, като волята на собственика „Мини Перник” е била 100 години местните да не плащат за тази вода.

От 12-те селски чешми сега са останали само 2, твърди местен жител. Според него въвеждането на режим за Кладница и „Делта Хил” няма да реши проблема с пълнене на язовир „Студена”, а водата щяла да отива директно в рекаа Струма.





Да, но със захранване с вода на луксозния комплекс от този водопровод налягането пада и жителите на високите части на квартал „Църква“ и Батановци остават на сухо и хората недоволстват.

Другата част на квартала пък се захранва от язовира и пресушаването му тормози и тях. Недоволни от идеята за въвеждане на режим освен в Кладница са и в селата Рударци и Драгичево.

Те обаче ползвали вода от други източници и нямали общо с този за Кладница. Проблемът бил в многото аварии по мрежата и с въвеждане на режим ще се увеличат.

Кметовете и жителите на трите села Кладница, Рударци и Драгичево се противопоставят на въвеждането на воден режим и при тях. Те вече протестираха на магистрала „Струма“ при  кръстовището на Драгичево и дори за минути преградиха пътя.

Според кмета на Рударци  Богдан Богданов от години местните настоявали минералната вода да бъде вкарана в домовете им и да си я плащат, но не се случило, а сега тя изтича нахалост.

Кметът на Кладница Васил Мирчев не възразява част от тяхната вода да отива за високите части на квартал „Църква“, но е категорично против въвеждане на режим.





Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че  няма да подпише новия режим за Перник и селата, предложен от регионалния министър Атанасова, докато не го съгласува с всички заинтересовани институции. 

Проф. Николай Слатински, който е перничанин, специалист по национална сигурност, изригна: „Наричат го проблем с водата, но бедата, която сполетя Перник, не е проблем, тя е тежък проблем, тя има измеренията на надигаща се катастрофа.

При това тази беда не се отнася само до Перник, а е спомен от близкото бъдеще за много други наши населени места…

Перничани страдат, но те биха страдали още повече, ако знаеха и научат, че са дезинформирани. Защото тежкият проблем с водата в Перник е изключително тежък проблем, много по-тежък от това, което им се казва.

Той е началото на проблема, а не неговият финален етап. На България не й пука за този проблем“.

По думите му катастрофата с водата в Перник не е природно бедствие, това е бедствие от управленска немощ, некомпетентност, безразличие и безотговорност.





В дебатите за кризата в Перник се включи омбудсманът Диана Ковачева, която настоява некачествената вода да не се плаща от перничани. Само че от РЗИ твърдят, че водата е качествена.

И от всички приказки реални резултати все още няма, а обратно – кризата се задълбочава. Дали новият прокурист и бивш управител на ВиК и доказал се специалист ще допринесе за облекчаване на ситуацията предстои да видим.

Вода от „Врелото“, от Витошкия канал и от други източници ще се влее ли в язовира? Въпрос без отговор засега.


Четете още:

🔴 Пак предсказание на Ванга за трета световна война

🔴 Пловдивчанин издирва 48 години спасител на миньор

🔴 Ще ощети ли НОИ родените след 1960 година?





Източник: Блиц





Коментари

горе