Важна новина за всички с кредити към банки



Кредитна ваканция за малко - това обещава една от големите банки на клиентите си физически и юридически лица. ПИБ бе първата, която обяви антикризисни мерки в условията на извънредно положение. Заради това, че много бизнеси са „замразени“, а хора са в принудителен отпуск, от банката дават вариант за отлагане на вноски по кредити. Това може да стане само с едно обаждане по телефона до кредитен консултант или до контактния център на банката. Облекчението важи за вноски по потребителски, ипотечни и жилищни кредити, заеми за микро фирми, малки и средни предприятия, корпоративно кредитиране, включително и за вноските по бизнес кредитни карти, поясниха от институцията. Могат да се предоговарят и лимитите и погасителните планове и по кредитни карти на физически лица.





Банкерите навсякъде са наясно, че заради извънредното положение ще зацикли вкарването на погасителни вноски по график. Държавата засега е далеч от решение да обяви всеобща „кредитна ваканция“, намеква се само за промяна, която да позволи просрочията да не водят до влошаване на кредитното досие на гражданин или фирма и дългът да не става предсрочно изискуем. Това заяви вчера министърът на правосъдието Данаил Кирилов, като посочи, че характеризира решението като "елегантно". „Лихвена ваканция“ и други подобни мерки, които да станат задължителни за всички банки, не се обмислят.





Примерът на ПИБ се оказа заразителен и от Пощенска банка също излязоха с пакет от мерки за своите клиенти. Оттам дават възможност безплатно да се активира опция „Флекси“ към всеки жилищен кредит. Тя дава възможност да се пропусне една месечна вноска (но за период от една година) или пък да се адаптира размер​ът на вноската спрямо настоящите доходи. Така например месечният дълг към банката може да се намали с 50% за срок до шест месеца. А ако дойдат скоро по-добри времена ​- да се увеличи до 200%. Клиентите -физически лица, които изпитват временни финансови затруднения при изплащането на задълженията си към банката, имат възможност да поискат предоговаряне на своите задължения по жилищни и потребителски кредити, овърдрафти и други.





Всяка от тези възможности може да бъде заявена онлайн на сайта на банката, с обаждане в колцентъра или чрез електронна поща. Всеки случай ще бъде разглеждан индивидуално, посочват още от Пощенска банка.

ОББ пък засега дава глътка въздух само на клиентите си с  кредитни карти. Те могат да правят покупки (над 100 лв.) до 31 май и да разсрочват плащането на 12 месечни вноски, без такса и без лихва. 





НОВО РАБОТНО ВРЕМЕ

Банките продължават да бъдат отворени при засилени мерки за достъп и дезинфекция. Голяма част от тях обаче вече съкратиха работното си време. Общинска банка пък предпочете да затвори един от офисите си, служителите работят дистанционно. Клиенти обслужва централния - на бул. "Цар Борис Трети Обединител", от 10 до 16 часа. 


Четете още:

🔴 Да изправим чудотворните икони срещу напастта

🔴 Отиде си шампионът по борба Георги Станев!

🔴 От 21 март се забранява необосновано движение между градовете





Източник: Марица





Коментари

горе