Китай ни праща тестове, казаха кога падат ограничителните мерки





Ще поръчаме 1 милион тестовете от двата вида от Китай. Това обяви сега шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Той е разговарял с премиера на Китай в присъствието на премиера Борисов. България ще изпрати до Китай самолет, за да транспортира тестовете.

ЕС дава 140 млн. евро за разработване на ваксина. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг днес.

Борисов съобщи най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи. Сред тях е противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура за там където има нужда, увеличаване на капацитета за извършване на тестове. А едно от най-важните взети решения е да се подкрепят научните изследвания. Ще бъда заделени 140 милиона евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини.






Премиерът обясни и за разговора си тази сутрин с австрийския канцлер Себастиан Курц, който е обяснил, че на страната му са нужни спешно предпазни облекла за хората от първа линия.

Освен това днес в Министерския съвет е взето решение за закупуването на 1 милион маски и 50 респиратора.

Относно блокираните в трети държави граждани на ЕС, те ще могат а се приберат с активната подкрепа на върховния представител и ЕК.

„Разбрахме се където има самолет, да могат да се качват всички граждани на ЕС”, обясни още Борисов.

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.






Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.






Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.






Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.


Четете още:

🔴 Вече не сме в началото на заразата, няма да има пик

🔴 Пловдив вкъщи. 20 красиви кадъра, които виждате за първи път

🔴 Божидар от Пловдив на помощ на лекарите в Инфекциозна клиника





Източник: glas





Коментари

горе