Вместо рокли: Българка от Чикаго шие маски за коронавируса



Бяла лястовица бих ти подарила,
Ако можех само да я хвана,
С пелена-надежда бих те аз завила,
Бих преплувала и океана…

Райна Недялкова-Качулкова, „Бургаски акорди“

Райна Недялкова-Качулкова въобще не е очаквала, че ще шие маски за лице за предпазване от коронавируса. Тя има свое ателие в Чикаго и по това време в други години е била много заета с направата на сватбени и бални рокли. Ателието й се намира в дома й в предградието Палатайн и се казва Renny Fashion Studio. Освен това българката е автор на детски книжки и пише поезия и е носител на много престижни награди, последната от които – „Златното перо“ – тя получи миналата година.

„Една приятелка, която работи в голям магазин и контактува с много колеги и клиенти,

ме помоли един ден да й ушия маска





защото се страхува за своето здраве“, разказва Рени, както я наричат много хора. „Това беше още по времето, когато нямаше никакви признаци, че ще стигнем до това положение. Вечерта седнах вкъщи на машината и съвсем импровизирано, от подръчни материали, й направих две маски. След това започнах да обмислм нещата и си казах, че трябва да направя и на себе си. После реших и на колегите си в магазина, в който работя за по няколко часа, също да направя маски. Колегите отказаха. Колелото обаче се завъртя много бързо и започнах да шия все повече маски, защото непрекъснато ми бяха пред очите картини от Италия, от България, а и хората ме търсиха за помощ“, разказа Недялкова.

Рени прави маските от памучни платове, плътни и приятни при допир с лицето, така че да не се получават кожни алергии. Успяла е да намери и цветни такива за детски маски. Спряла се е на модел с лентички, защото се оказва, че никъде по магазините няма подходящ ластик. „Има широк ластик, който не е удобен или много тънък, който също не е удачен“, разяснява тя.

В хода на работата и разговор с много клиенти, тя подобрява модела и сега маските й са двупластови, с отвор от едната страна и с „ушички“ в четирите края, за да може, който иска, да си сложи ластик. „Отворът служи за

поставяне на филтър





салфетка или кърпичка, които могат да се подменят“, разкрива Рени. За крайния дизайн на маските е помогнал съпругът й. „Той е много креативен в някои моменти и ми даде идеята за отвора за филтъра“, добавя с усмивка тя.

Рени не пропуска да отбележи, че всички материали за направата на маски в магазините са в оскъдно количество и очевидно доставени от Китай, преди да ни застигне пандемията с коронавируса. Тя очаква, че в скоро време такива материали ще липсват все повече, като е възможно и напълно да изчезнат.

До момента българката е направила около 200 маски. Предлага ги срещу закупуване и е доволна, че от българската платформа BG Hub USA са предложили да помагат с доставката. Готова е да изпълнява и големи поръчки за цели фирми.

„Най-трудният момент беше да направя калкулация и да сложа цена. Лично аз няма да спечеля, но от друга страна, трябва да продължавам да купувам материали, за да мога да правя нови маски. Искам да помогна на хората. Трудът, който влагам, не е калкулиран в цената. Освен шиенето, аз разговарям много с хората, да разбера какво искат, търся материали, говоря с доставчици“, казва Рени.





Маските, които Рени прави.

„Много съм притеснена от всичко, което се случва в момента. Въпреки че си мисля, че съм много силен човек, виждам, че не е така и си мисля, че много хора ще изпаднат в паника. Аз съм затрупана от работа и

не съм усетила, че си стоим вкъщи

защото по принцип работя от дома, но ситуацията е много сериозна и много хора не го осъзнават, особено в България“, предупреждава Рени.

Тя разказва как на Нова година е видяла знак, че може би ни предстои голямо изпитание. Тогава не е отдала голямо внимание на случката. Рени е била в гръцки ресторант с близки. От тавана били спуснати балони с цифрата 2020. „В един момент течението от климатика така завъртя балоните, че когато ги погледнах, останах изумена. Там не пишеше 2020, а SOS. Може би понякога има знаци, които виждаме, но или не можем да направим нищо, или ги подминаваме. Не разбирам от нумерология и не вярвам във вещици, но понякога има някакви сигнали, на които трябва да обръщаме внимание“, споделя тя.

„Българите сме силна нация, преживели сме няколко кризи и имаме известен опит. Нека бъдем внимателни и отговорни и ще се справим и с това“, уверена е българката.

Ако искате да поръчате маски от Рени, можете да се свържете с нея на телефон 773-563-2803.


Четете още:

🔴 Китай ни праща тестове, казаха кога падат ограничителните мерки

🔴 Вече не сме в началото на заразата, няма да има пик

🔴 Пловдив вкъщи. 20 красиви кадъра, които виждате за първи път





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе