Акция "Помогни на просяк"



Докато някои ученици прекарват лятната си ваканция в почивка и игри, други се отдават на благотворителност.

Велимир, Петър, Даниел, Димитър, Йордан и Николай са приятели, които имат различни интереси, но общо хоби - да помагат на бездомниците в София. Те предпочитат да заделят половината от джобните си пари и да купуват храна на хората без средства и дом вместо да се оборудват с нов модел телефон. От 6 юни насам нашите момчета са помогнали на над 50 просяци и планират да разширят благотвор ителната си дейност.
Миналата неделя, например, те "нахраниха" 60-годишния Румен от Видинско, който просеше пред църквата "Света Неделя". Следващата седмица пък ще подарят бебешки стоки и продукти на дом за изоставени деца в столичния квартал Лозенец.

Вдъхновени
от Щатите

Велимир, Петър и Даниел обясниха, че екипът им е избрал името No limit, което означава "Без граници". А това, което ги вдъхновило да помогнат на по-закъсалите от тях, е американската инициатива "Да дариш усмивка на бездомник". Велимир и Петър видели клип в интернет, където американци подаряват на просяци пликове с храна.

Момчетата събират по 10 лева, оборудват се с камера и се захващат със заснемането на първия благотворителен клип по подобие на американския. С 50 лева те успяват да подготвят 10 плика с продукти от първа необходимост. Всеки плик пълнят с 1,5 л вода, хляб, шоколад и плод. Благотворителите разпространили клипа в социалните мрежи, където станал много популярен и спечелил десетки последователи.

"Целта ни беше да дадем пример на повече хора и да ги "заразим" с благотворителност", казва Петър. Така и станало. В заснемането на втория клип се включват и хора от Пловдив, Варна и Бургас.

"Бяхме 17 човека и всеки от нас даде по около 20 лева. Така успяхме да подготвим пликове с повече храни и помогнахме на 20 бездомници", спомнят си момчетата. Оказва се, че в България обаче нито едно добро дело не остава безнаказано. Въпреки топлите коментари и многото окуражителни думи, които тийновете получават, каузата им среща и вълна на недоволство в социалните мрежи. Под клипчетата на момчетата се разказват конспиративни теории във формата на коментари. "Родителите ни били богати, а ние сме измамници и ходим по купони с парите, които ни пращат за благотворителност", преразказва забележките на хейтърите възмутено Даниел. Младежите за пръв път се сблъскват с негативно отношение към благотворителността при заснемането на първия видеоклип.

Те влизат с камера в квартално магазинче, за да напазаруват за предстоящата благотворителна акция. Охранителят обаче конфискува техническото им оборудване. "А'ре ще си взимате камерата от районното", казва им той. С надеждата, че охранителят ще им позволи да заснемат нужните кадри, тийнейджърите му разказват за благотворителната си инициатива. Уви, мъжът бил от желязо и не се трогнал. Клиенти на магазина обаче се застъпили за тийнейджърите и им помогнали да се "преборят" за оборудването. И това не е всичко. Критиките към доброжелателството на младите продължили.

Критики вместо
благодарности

Касиерката, която ги обслужила, заклеймила каузата им да нахранят просяците.
"Жената ни погледна сякаш сме луди. Каза ни, че ще съжаляваме за парите, които сме изхарчили по бездомниците", разказва Велимир.

Момчетата не се поколебават дори за секунда и продължават да делят залъка си с хората на улицата. По думите им те чувстват, че са полезни на обществото, и се радват, когато успеят да внесат малко радост в нечий живот. Момчетата са категорични, че "ако им дадем пари, те ще си купят цигари и алкохол. Затова по-добре да им помогнем да се нахранят".

Тези, които наистина имат нужда от помощ, приемат подаръците със сълзи на очите. Такъв е случаят с жена, която ги помолила за два плика с храна. "За мен няма да отиде нищо. Всичко е за внуците", обяснила им тя и ги изпратила с целувки.

Повечето от просяците не са свикнали да получават помощ. Затова и често те посрещат момчетата с недоверие и съмнение. "Те смятат, че храната, която им даваме, е отровна", казва Велимир.

Момчетата се сблъскали и с измамница, която се преструвала, че няма пари.
"Имаме желание и идеи за осъществяване на по-мащабни проекти но сме още ученици и няма как сами да изкарваме пари, за да реализираме плановете си", обяснява Петър. Затова момчетата отворили сметка, на която дарители да пращат пари. До момента ентусиазмът и идеите им са привлекли помощ от чужбина. Благодарение на чуждестранни инвеститори се финансира и благотворителната акция за помагане на изоставени деца. Следващата мисия на момчетата е да възстановят неизползвана детска площадка в квартал "Надежда". Те планират да обиколят още крайни столични квартали, защото "там хората са забравени от Бога".

Въпреки голямото им желание да помагат, момчетата засега не смятат да продължават да се занимават с благотворителност професионално.



Източник: Труд





Коментари

горе