Вместо поздрав: Нова руска наглост за 24 май



Вместо да ни поздрави за 24 май, Русия отново провокира България с непризнаването на българския произход на братята Кирил и Методий. Изложба в Руския културно-информационен център в София представя славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия".

Представянето на братята като руски просветители възмути български историци и общественици. Преди три години руският президент Владимир Путин скандализира българската общественост, като навръх 24 май заяви пред македонския президент, че "24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя".





"Изложбата в Руския културно-информационен център е поредната политическа провокация", коментира  историкът и ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Милко Палангурски. По думите му българската държава и политиците трябва да кажат истината на "наглата руска политическа провокация, която постоянно набира скорост към българската история, към българската култура".

"Това изобщо не е случайно. Това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, макар и с такива малки ерозиращи на пръв поглед елементи. Внушението, което правят руснаците, макар и без да го назовават официално, е ясно", коментира Палангурски.





Проф. Милко Палангурски

"Кирилицата – българската азбука, е една от официалните на ЕС благодарение на нас. Това Руският културно-информационен център не може да ни го отнеме. За да има приятелство между България и Русия, подобно поведение трябва да бъде изоставено от руска страна", коментира историкът проф. Пламен Павлов.





По думите му в руската наука има две понятия от 19 век – Първо и Второ южнославянско влияние, като и двете са български. "В момента, когато се правят подобни внушения, хайде антибългарски е силно казано, но във всеки случай те са силни, няма как да го търпим", завърши историкът.


Четете още:

🔴 Крепостта, която възхити цар Симеон и брани Източните Родопи ВИДЕО

🔴 Спомен за незабравимият български актьор Апостол Карамитев, роден на 17 октомври 1923 г.

🔴 Спомен за Гришата - Григор Вачков





Източник: lupa





Коментари

горе