Или 50 лева бонус за пенсионерите и през зимата, или преизчисление на част от пенсиите



Помощите за инвалиди догодина ще са между 25,83 и 210,33 лева

Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към всички пенсии да продължи и през зимата. Вторият вариант е след октомври да има преиндексация, но само на част от тях. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседанието на тристранката.

Държавата реши изненадващо да подкрепи всички пенсионери с по 50 лв. между август и октомври. “Има възможност да продължи тази добавка. От друга страна, могат да се предложат активни политики с тези средства по отношение на индексацията на част от пенсиите”, каза Сачева. Правителството обаче все още не е готово с конкретни предложения.

От 1 юли пенсиите бяха осъвременени с 6,7%. Минималната отново бе вдигната с повече и така стигна 250 лв.

Държавата предлага за догодина линията на бедност да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от тазгодишната. По данни на Евростат през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи, обясни министърката. С нея са обвързани помощите на над 670 хил. инвалиди. За тяхното увеличение ще са нужни 21,5 млн. лв.





Минималната

помощ за хората

с увреждания

ще е 25,83 лв.

Тя ще е за тези с 50 до 70,99% увреждане. При тях увеличението е с едва 42 стотинки.

За хората от 71 до 90% степен на увреждане помощта се увеличава от 54,45 лв. на 55,35 лв. Тези с над 90% ще получават 92,25 лв. при 90,75 лв. досега. Финансовата подкрепа при тях е 25% от линията на бедност.

Инвалидите с над 90% увреждане с право на чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност, ще бъдат подпомагани със 110,70 лв. при 108,9 лв.





Максималната финансова подкрепа за хора с увреждания през следващата година пък ще бъде 210,33 лв., или повишението е с около 8 лева. Тя се взима от хора с над 90% увреждания с определена чужда помощ и социална пенсия за инвалидност.

Нова ще бъде и формулата за определяне на линията на бедност. Така социалният министър ще може да я определя, когато има отрицателен БВП, като не може да е по-ниска от предходната година.

Никой освен социалното министерство не подкрепи предложението на “Обединени патриоти” Националният осигурителен институт да може да изпраща на повторен преглед при съмнения. А при отказ от тяхна страна, дори да обжалват експертното решение на ТЕЛК пред административния съд.

Считаме, че предложените промени

решенията на

ТЕЛК да се

обжалват пред

административния

съд

и лицата да се насочват на повторен преглед ще доведат до по-обективна оценка, обясни Сачева.

От години сигнализираме за злоупотреби. Ние сме единствената бивша соцстрана, която не е реформирала системата си, припомни председателят на АИКБ Васил Велев. Той е категоричен, че трябва пълна

реформа, за

да се пресекат

измамите

КРИБ разкритикува липсата на финансов отчет и също се въздържа от подкрепа.

Преди година и половина имаше реформа, която оряза процентите на хората с увреждания, припомни Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”. Тя цитира анализ на НОИ за инвалидните пенсии между 2010 и 2016 г., като за периода са издадени около 1 млн. решения. 1,08% от тях са обжалвани, като едва 0,26% от всички решения са оставили хората без пенсии. Реформи трябват, но не може да са за сметка на правата на хората, настоя тя. И прогнозира, че обжалването през съда ще доведе до чакане на решенията с години.

От КНСБ смятат, че НОИ трябва да има повече правомощия и контролни функции. Проблемът е, че няма механизъм, по който осигурителният институт да иска повторна оценка, обясни Ася Гонева от КНСБ.





Работодатели върнали 330 хил. лв. по схемата 60/40 след проверки

85 работодатели са върнали над 330 хил. лева по мярката 60/40 след проверки на държавата. Общо по първия дизайн са запазени работните места на над 172 хил. души, като са платени 185 млн. лв., отчете социалната министърка Деница Сачева.

Според нея мярката е довела до изсветляването на сивия сектор. Причината е, че в началото имаше повече ограничения за фирмите, а при задължения към държавата нямаха право да кандидатстват за помощ. Някои от тях предпочели да изчистят борчовете си, за да получат компенсации. Отчитал се и спад на хората, които работят без договор.

Притеснително е, че 70% от изплатени компенсации са до 400 лв., каза още Сачева. Предупреди, че осигуряването на минимални заплати е риск за бъдещето както заради ниските обезщетения, така и за пенсиите. “Ако тази мярка не действаше, можем да направим експертна оценка за това, че безработицата би била в порядъка на 14%, а към месеците юли и август регистрираната безработица продължава да намалява и достига до 7,5”, обясни социалният министър.





128 хил. са запазените работни места по новия дизайн на мярката 60/40 от юли до 10 септември. В момента се обсъжда как да продължи третият етап от 1 октомври. Една от идеите е и пътническият транспорт да се включи към схемата 80/20.

Извънредно законодателство, което да действа по време на извънредни ситуации, пък поиска председателят на АИКБ Васил Велев. “Като се дръпне вълната, се вижда кой е плувал без гащи. Да не се окаже, че пак сме без гащи и в последния момент да правим мерки на коляно”, предупреди той.


Четете още:

🔴 Поклон пред българския учител

🔴 Първият учебен ден - наказание за родителите /видео/

🔴 Директорът на АПИ в Стара Загора е починал от кopoнавирус





Източник: 24 часа





Коментари

горе