Изоставена къща на село става мечтаният дом



Когато парите за жилище в града не достигат, много млади двойки с деца преоткриват българското село. Обикновено се ориентират към най-близкото до тях, купуват евтино стари къщи и бързо се заемат с ремонта им. 

Все по-често обаче се среща и другият пример, казват брокери - критериите на купувачите е къщата да не се нуждае от основен ремонт. Този интерес се засили особено след извънредната ситуация около коронавируса. Така клиентът вече иска да открие имот, в който веднага да може да се нанесе. При налично дворно пространство пък до къщата лесно се развива малка семейна ферма, която да захрани обитателите с био храна. В момента това е много актуална тенденция на пазара. А колкото до стойността на инвестицията -  средните цени на къщи около Пловдив





варират в диапазона между 300 и 500 евро на кв. м

Следвайки този модел, двойка от София също избра живота в живописно селце в Тетевенския Балкан. Двамата имат сериозни професии в столицата, но бюджетът им не им позволява да си купят мечтаното голямо жилище в града. Така се установяват в селото. Казват, че не те намерили къщата, а къщата тях.





„Почиваме по долината на река Черни Вит от повече от 25 години, но винаги сме го правили максимално близо до природата - на палатка или в примитивни колиби. Децата ни израснаха там, правехме си всяко лято заедно дом от колиба без ток и вода. Това ни забавляваше и имахме прекрасни, щастливи лета. Купихме си къщата в края на лятната ни почивка през 2017 г. С мъжа ми отидохме да си вземем „довиждане“ с една къщичка до Черни Вит, която се оказа, че не можем да купим. Свързваха ни сантименти и мили спомени с възрастните хора, които живееха в нея. На тръгване срещнахме техен съсед, спомена ни, че негови роднини продават малко по-надолу къщата си. Цената ни заинтригува, а къщата беше голяма, стабилна, с прекрасно, достатъчно голямо място и имаше пространство за голямото ни семейство. На следващия ден къщата беше капарирана. Платихме я след два месеца, помогнаха ни най-близките ни хора“, разказва семейството. Не се наложило да правят ремонт.





Купили къщата и я запазили във вида, в който е построена

Днес казват, че я поддържат, без амбицията да я превръщат в луксозен селски еквивалент на градски имот. „Имаме голям двор, но не смятаме да инвестираме в каквато и да било стопанска дейност. Био храната си я доставяме от Балкана. Берем гъби, боровинки, малини, къпини, а в двора ни растат прекрасни ябълки. Имаме си и джанка - така че това засега ни е напълно достатъчно“.

Млада двойка от Унгария също се пренесе да живее на село





Тъй като бюджетът им е силно ограничен, двойката купува изгодно парцел с разрушена сграда. Нямали средства за мащабно строителство, затова работата върви поетапно. Основната задача е да се разшири пространството. За целта първо премахват покрива, който се нуждае от ремонт, с цел да добавят още един етаж към къщата. Реставрират остарелите мебели, останали от предишните собственици, и ремонтират пещта от глинена тухла. Тази част от интериора се оказва особено ценна, защото е направена по стари технологии. Печката е възстановена камък по камък. Следващата стъпка е да се оформи лятна тераса. Така малката сграда се превръща в просторен двуетажен дом сред зелен оазис. Днес семейството е щастливо - създали са своя мечтан дом с двете си ръце. А и са на чисто и спокойно място - далеч от шума и суматохата на прашните градове.


Четете още:

🔴 Пловдивчанин възмутен от А1

🔴 Влади Въргала: 3 месеца след инсулта мама стана от количката, за да танцува с мен "Бургаски вечери"

🔴 Искрено и лично: Обичам Румен Радев! Не мога да крия чувствата си / СНИМКИ





Източник: Марица





Коментари

горе