Жандармерия блокира Мездра след безредиците заради загиналия Томи / СНИМКИ



Районната прокуратура във Враца образува досъдебно производство за грубо нарушаване на обществения ред и повреждане на два леки автомобила след днешните безредици в Мездра.

По неофициална информация между 50 и 70 души на различна възраст атакуваха къщата на семейството, в която загина 8-годишният внук на бившия депутат от БСП и лидер на партия "Рома" Тома Томов в петък. Момченцето бе намерено мъртво и потънало в кръв на улицата пред дома на своето приятелче, където отишло да си играят. Собственикът на къщата бе задържан и обвинен, че е причинил по невнимание смъртта на детето, вследствие съхранението не по съответния ред на огнестрелно ловно оръжие.





Ул. „Сливница“ в града, където се случиха безредиците, към 15 ч. бе отцепена от полицията, като на място има сили на жандармерията. Шест екипа бяха изпратени по спешност от Монтана, за да предотвратят нови сблъсъци.

При щурма бяха обърнати две коли на семейството, а прозорците на къщата им - изпотрошени.

Местопроизшествието е посетено от дежурен прокурор при Териториално отделения-Мездра и разследващи органи от ОД МВР на Враца. От извършения оглед, разпити и други процесуално следствени действия е установено, че има грубо нарушаване на обществения ред.





Предстои установяването на извършителите на противоправните деяния.

Полицейското присъствие на място е засилено, включително със служители на Главна дирекция "Жандармерия". МВР заявява, че няма да допусне нарушения на обществения ред и работи според указанията на прокуратурата за цялостното изясняване на случая.

Нападението се случи часове, след като главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха изненадващо в Мездра и проведоха среща с обвинители и полицейски шефове във връзка с разследването на смъртта на второкласника.





Дядото на загиналото дете Тома Томов заяви пред БНР, че безредиците са провокирани от обърканото разследване по случая.

„До снощи, до 17.00 часа, се срещнах и с главния прокурор, и с окръжния прокурор. Аз бях убеден, че всичко е наред, да има спокойствие, обаче от снощи започна да вали информация и то се оказа за съжаление, че е истинска. Няма местопроизшествие. Телефоните са били при тях постоянно. Не са извикали криминалисти. Тогава се появяват тези неща, когато хората започват да се съмняват в справедливостта и в закона. Кой провокира тези неща?“, каза той.





Томов изрази недоумение защо такъв случай на причинена смърт се разследва от районна прокуратура, при условие, че това е в компетентността на окръжната. Каза още, че са предприети действия случаят да бъде поет от окръжната прокуратура във Враца. 

"Няма официален документ - известие, че ще се предприемат протестни действия на тази улица. Ако има нещо, то е самоуправство". Това заяви пред БНР кметът на Мездра Иван Аспарухов. 







Четете още:

🔴 8 лв. на нощ в София в апартамент за гости

🔴 Родените в чужбина българи ще са със специални лични карти

🔴 Илачът на проф. Мермерски срещу Koвид и вируси  





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе