По 2,90 лв. такса за ваксинация могат да искат лични лекари



Записват пенсионери по телефона преди имунизацията, за да не чакат на опашка

Още се бави раздаването на дозите на семейните лекари

Няма обаче избор, ще слагат само “АстраЗенека”

2,90 лв. потребителска такса може да се наложи да платят част от хората, избрали да се ваксинират срещу COVID при личния си лекар. Право да я поиска има всяко джипи по негова преценка, а аргументът е, че преди имунизацията ще се прави преглед, обясниха пред “24 часа” лични лекари.

Таксата може да бъде поискана, въпреки че

всеки лекар

и сестра ще

получава по

10 лв. на

поставена доза

Всеки, който има желание да се ваксинира, вече може да го направи. Алтернатива на имунизацията при личния лекар е човек да отиде в Регионалната здравна инспекция, поликлиника, болница или в някой от общо 318-те пункта в страната, които ще функционират за тази цел.

Още от петък ваксинация на всички започнаха да правят регионалните здравни инспекции и болниците. Първоначално само те ще изпълняват имунизацията в т.нар. от премиера Бойко Борисов зелени коридори за хора, които са извън първите 3 фази на плана. Коридорите засега ще са през уикендите. (Какво поиска Борисов от щаба виж долу.)





“Броят на ваксините е достатъчен. Стартираме четвърта фаза и ако в съответните дни има хора, които не се явят, а са заявили желание да се ваксинират, ще бъдат създадени зелени коридори за хора, попадащи във всички фази, за да можем максимално бързо да приложим ваксините на българските граждани, за да стигнем до груповия имунитет”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол в петък.

Възможността за старт и на последните фази не означава, че те ще стартират едновременно навсякъде. Това зависи от обстановката във всяка област.

Навсякъде засега избор за ваксина няма да има - ще се поставя само тази на “АстраЗенека”, от която за момента са доставени 60 000 дози. Още 57 600 пристигнаха в петък вечерта и те ще бъдат разпратени до всички 28 РЗИ-та в страната. Така, ако някой е избрал за себе си някоя от другите одобрени ваксини, ще чака още.

Организацията при личните лекари, на които основно се разчита за масовата ваксинация, ще се забави малко, защото реално

ваксини при

тях все още няма

Не се знае и кога и как ще започнат да ги получават. По информация на “24 часа” това се очаква да се разясни тепърва на заседание на ваксинационния щаб в понеделник. На него трябва да се уточни и дали заедно с флаконите джипитата ще получават и специалните игли и спринцовки, необходими, за да не се губят дози.





Заради това някои семейни лекари все още не организират нищо за ваксинацията на пациентите си и не могат да отговорят на въпросите им.

По-голяма част от личните лекари обаче вече записват желаещите да се имунизират след телефонно обаждане.

Всяко ОПЛ ще прави собствена организация на пациентите си, когато му бъдат доставени ваксини. Причината е, че всеки има различна по брой пациентска листа: при някои преобладават деца, при други възрастни хора, при трети тези от средна възраст. Това, което ще съобразяват всички, е

да съберат

наведнъж

поне 10 човека,

колкото са дозите в един флакон.

Някои лични лекари ще звънят на пациентите си, за да ги организират, и така ще стане обратната връзка. Други могат да изберат друг начин.

За момента най-бързият и лесен начин за ваксинация е в някои от болниците, които вече имат обособени кабинети и повече от месец поставят ваксини на хората от първите фази.

Още в петък най-голямата спешна болница у нас

“Пирогов”





започна

да ваксинира

желаещи

извън първите три фази. Само в петък бяха направени 560 ваксинации. През делничните дни с приоритет ще са хората над 65 г. и със заболявания.

Болницата разкри 5 пункта за имунизация, 2 от които са във фургоните, които се намират в двора ѝ.

Предоставени са и телефони за записване на часове - 0878253321 или 0700 10037, но може да се отиде и на място.

Тази възможност ще продължи да я има, докато се ваксинира голяма част от населението.

Условие, когато човек реши да се имунизира на различно място от при личния си лекар ще бъде

да носи

документи от

последни

изследвания и

епикризи,

ако има хронични заболявания. Във всички случаи се попълва формуляр за информирано съгласие, за който са необходими данни от личната карта.

Няма да е необходимо и човек да се съобразява с адресната си регистрация, за да се ваксинира - може да го направи във всеки един от пунктовете в страната. Къде са те във всяка област, може да видите на сайта на “24 часа”, както и на здравното министерство.

Там, където е поставена първата доза обаче, най-вероятно ще трябва да се постави и втората.





От март записването ще става и онлайн

Възможност за дистанционно записване за ваксинация ще има всеки гражданин от март. Тогава ще стартира специално създаденият от държавната фирма “Информационно обслужване” модул, през който ще се случва това. Той ще се намира на сайта на Единния информационен портал. 

Системата ще дава възможност всеки гражданин, независимо в коя точка на страната се намира, да избере ваксинационния пункт, в който да бъде имунизиран. Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, в която ще бъдат въвеждани три имена, ЕГН, дата и час, както и предпочитана от човека ваксина.

Важно уточнение е, че ваксината ще се избира според вида, а не според конкретната търговска марка, като е препоръчително изборът да бъде предварително обсъден с лекар, т.е. решението да е информирано, особено за хората със заболявания.

Какво се случва, ако в избрания ден и място посочената ваксина не може да бъде осигурена обаче, все още не е ясно. Не е ясно кой, как и дали ще осъществява обратна връзка с регистриралите се, за да потвърди, че ваксинацията ще се състои например, или че ще трябва да се отложи по една или друга причина.





Край на плана, Борисов поиска бърза имунизация за всички

Болници и РЗИ-та трябва да направят зелени коридори

На досегашния ваксинационен план се слага край, а здравните власти ще трябва максимално бързо да започнат масова ваксинация. Това стана ясно след съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. Той поиска бърз старт на масовата ваксинация, в която инжекция да бъде поставена на всеки желаещ. По досегашния ваксинационен план България твърдо е на опашката по поставени ваксини срещу коронавирус в ЕС.

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят на националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър Костадин Ангелов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Първи приоритет е имунизацията на всеки желаещ лекар. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани, обясни Борисов.

“Отивате по регионите в страната,

за да наблюдавате процеса лично

и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави”, категоричен беше министър-председателят.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че до петък вечерта се очаква доставка от 57 600 дози от оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната.

“Следващата седмица очакваме





нови 180 000 дози

от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план”, докладва Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията “Джонсън и Джонсън”. “Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така - експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини”, изтъкна още Богдан Кирилов.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната. “Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават”, отбеляза Кунчев и добави:

“може да очакваме при циркулацията

на този нов вариант да продължи

леко повишаване на заболеваемостта,

но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система”. Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. “Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното”, категоричен беше Мутафчийски.


Четете още:

🔴 Блатечки и Урумов се разминаха на косъм от фатална трагедия

🔴 Министър Ангелов: ЧРД, любов моя

🔴 9 храни, които не бива да държите в хладилника





Източник: 24 часа





Коментари

горе