(Прото)тракийската култура в основата на цивилизационното развитие



Доклад на Константин Каменов от Интелектуално звено “Корени”, недопуснат* за XVIII годишна национална конференция „България в световната история и цивилизации”.  (Друг доклад на Константин Каменов, който не е бил приет за същата конференция, може да се прочете тук.)

.

Фрагмент от намиращото се в Родопите Ситовско скално светилище на (прото)траките беси

Немалко учени в последните десетилетия констатираха като безспорен факт, че корените на културата в Европа не трябва да се търсят в елините, а в траките. Вече сме обърнали подобаващо внимание на въпроса, разглеждащ образуването на различните европейски народи и оказаното влияние от балканските ни предци върху тяхното развитие . За нас безспорно по-голям интерес са предизвиквали винаги по-древните култури, племенни обединения и видове държави. Затова и в настоящия доклад започваме от 11 838 г.пр.Хр. Най-различни източници свидетелстват, че тогава е настъпил краят на Атлантида. Изследователи от различни раздели на науката са обединени около възгледа, че глобален катаклизъм е предизвикал кончината на тази високоразвита цивилизация. Както сме отбелязали в не едно наше изследване, на Балканите се спасяват само хората от княжеството на мъдростта Ману. Приети са от автохтонното население, с което до преди това Атлантида е във война. Това е началото на формирането на (прото)тракийската племенна група и нейната култура, в която са заложени и много практики от Атлантската цивилизация.

Както в “Модел “GENEZIS”, така и в “Пулпудева – помазаният град от боговете” сме описали доста подробно етапите на изграждане на тази (прото)европейска култура, както и оформянето на големите племенни обединения в нея. Когато става Адамовият потоп, продължил между 5508 – 5505 г.пр.Хр., е извършено и първото мащабно преселение на част от тези племена, които назоваваме общо (прото)траки . Моделът им на преселение (обратно към първородината) сме описали в доклад, изнесен на XVI Национална Варненска конференция през 2011 г. Основно, изселването им е на изток. По пътя част от племената се поселват в благодатни региони. Обединени с автохтонни племена или самостоятелно, те продължават живота си с “култура, донесена в готов вид” от Балканите.

Един от най-древните календари на (прото-) траките от културата Овчарово.

Един от най-древните календари на (прото)траките от културата Овчарово

Изследванията, извършвани с десетилетия в тази област и наситени с много фактология, поради което приемаме като безспорни, са дело на съветската археологическа школа, както и на част от френската. Така при тази преселническа вълна са поставени началото на Елам, основите на Мохенджо-Даро и Харапа , както и голямата култура, позната ни през античните китайски текстове, като Хун-ну. Важно е да се знае, че независимо от племенните смесвания в различни райони, новите оазиси на появила се култура е добре да бъдат наричани (прото)тракийски. Чрез този първи пример искаме да насочим вниманието и към най-важната особеност, която доста рядко е констатирана. Това е най-ранният период, в който за големи групи от племена можем да напишем “наши предци”. И, както е проследено не само от учените в ИЗ “Корени”, винаги предците ни са пренасяли културата си по мирен път. Отбелязаното преселение е първият модел, който показва констатирания факт, а следващите културни преселения, които ще посочим, препотвърждават постоянно първото дело .

Второто голямо (прото)тракийско преселение е отново ориентирано предимно на изток. Много български археолози изследваха фактите, за да установят защо се е стигнало до него. Атанас Пейков подкрепи възгледа на колегата от ИЗ “Корени” Димитър Чиликов, че не военни сблъсъци, нито глобален катаклизъм са били причина за това изселване . Пейков, както и работилите преди него по темата археолози Х. Тодорова и Ив. Вайсов, бе категоричен – голям прираст на населението е довело до мащабни преселения . По пътя си (прото)тракийски племенни групи създават културата Шумер, както и предарийската култура, която след малко повече от хилядолетие сама ще се надгради в арийска. Всички те също са “донесени в готов вид”, поради което е коректно да бъдат обозначавани като (прото)тракийски. Названия от рода на шумерска и арийска, могат да се запазят по-скоро като ориентир за кой географски регион от (прото)тракийската култура се пише или говори .

Графика 3 а.

Графика 1 а. Знаците върху плочка от Градешница (по-древната)

Безспорно не може да се отрече фактът, че, повлияна от различни фактори в съответните региони, тази култура има нееднакъв развой и търпи промени, спрямо най-важните жалони в нейния първообраз. Като разклонение на Шумер например, е халдейската култура, известна от по-късния си период като израилтянска . Установено е от специалистите в тази област, че вследствие най-вече на странични фактори, тя търпи доста различия спрямо шумерската култура . Така, от огнището на тези две подкултури, възникват първите прагматични и агресивни държавни обединения. На изток се появява Мидия, която по-късно се преобразува в Персия. На Балканите, от своя страна, е тъй наречената елинска култура, позната под символите на градовете – държави Атина и Спарта. И в двата района, тази рязка промяна на културата от духовна в прагматична, поражда необходимостта и част от големите (прото)тракийски племенни обединения да създадат свои държави, за да се съхранят от агресия. На изток, първично това е Бактрия, която по-късно се преобразува в Кушан. На Балканите – Одриското царство. За да се запази (прото)тракийската култура, в земите на ариите възниква будизмът . Той е почти идентичен с ведическата култура, но използваната лексика и семантика в ритуалите са вече много по-разбираеми и това изгражда голяма опора в борбата срещу прагматичния зароастризъм.

Тъй като докладът ни разглежда най-вече културното преселение и пренасяйки култура сред други племенни групи, то е необходимо да отбележим още няколко важни момента, свързани с влиянието на (прото)тракийската култура. Единият от тях е възникването на Египет на фараоните. По-популярният научен вариант е, че от Балканите са се преселили (прото)тракийски племена в долината на Нил . Сред тях са били предците и на фараоните в новия Египет, който до преди това, като държавата Кем, няма стойностна култура. Отново ще обърнем внимание върху факта, че появата на белите фараони и жреци става без военни сблъсъци с автохтонното негроидно население. Съществува и друга хипотеза, според която част от общността, преобразила Египет, идва от Средна Азия и първично създава Етиопия . Изследваният по темата ще продължат, докато се установи най-чистата версия, но в случая, поместихме културата Египет, защото, независимо дали през Балканите или Средна Азия, тя отново е (прото)тракийска.

Графики 3 а +  3 б : Интересна съпоставка на Васил Николов между  знаци върху плочка от Градешница (по-древната) и Сексуална татуировка върху корема на бременна жена от племето майумбе в Конго, които носят  семантиката Помни; Памет.

Графика 1 б : Татуировка върху корема на бременна жена от племето Майумбе в Конго. Васил Николов прави интересна съпоставка между знаците върху плочка от Градешница (графика 1 а) и “сексуалната” татуировка на жената от племето Майумбе. Тези знаци носят семантиката “помни, памет”.

В Средна Азия, сред сърцето на (прото)българската култура, позната като арийска, възниква зароастрийската подкултура. В нея също са изкривени много от характеристиките на културата-майка. Идентични неща през същия период се случват с част от (прото)тракийската пеласгийска

Доста важна е и културата, която хун-ну оставят на автохтонното население в Югоизточна Азия. Чрез това дело са организирани в големи княжества (домове; ханства) китайските племена , а също държавата Фунам (дн. Камбоджа) и др. Култура е пренесена в районите на Корея, Индонезия и Япония. Прави чест на японските власти и учени, между които и императорското семейство, че не отричат този факт, като дори отбелязват, че културата е на древните българи. Това са безспорни факти, защото древните българи или (прото)българите арии и будисти са идентични по ген с (прото)траките, а същевременно са единствените (прото)траки, които запазват културата в първичния й вариант. Връщайки се обратно на Балканите те се връщат “при своите родни братя” , разбирани като братя по ген и култура.

С не по-малко значение е културното просвещение, което тези (прото)траки извършват сред много от индианските племена, когато една тяхна група преминава от Азия в Америка. Белите богове, както автохтонните племена наричат на повечето места своите (прото)тракийски просветители, отново без насилие разнасят култура, този път, за благото на индианците . Доста популярно е и пророчеството, което завещават на една тяхна група, преди да си тръгнат. Преразказано, то гласи: ”След хилядолетия ще дойдат испанците, но няма да са благи като нас, затова – бягайте!”. Испанците наистина идват в пророческата година, но индианците не предполагат, че предсказанието ще е вярно и отиват да им се кланят, мислейки ги за (прото)тракийските си богове. Така, повечето от тях, са изклани, вместо да получат нова култура.

И тъй като в началото започнахме с въпроса, че много учени вече предлагат корените на европейската култура да се търсят в траките, а не в елините, то тук ще уточним малко хиперболично:

Дори културата на Европа да е дошла през Шумер, дори през Египет на фараоните, дори през Китай, дори през Япония или Корея, дори през изкланите индианци, тя все е с корен в (прото)траките. Затова и ние се съгласяваме – търсете културата на Европа в траките! Споменахме, че за прякото културно влияние на траките върху европейските племена сме писали в не едно свое изследване, затова спираме доклада до тук.



Източник: Euro Chicago





Коментари

горе