17-годишно момче прослави страната ни на европейското по авиомоделизъм



17-годишно момче от Бургас прослави страната ни като стана трети на европейското първенство по въздушен двубой с модели на самолети, съобщава bTV. Ивайло Захариев сам изработва самолетите си.

Ивайло е един от малкото състезатели, които сами изработват своите самолети. Той споделя, че да победиш с модели, които сам си изработил, е чудесно.

"Чувството е прекрасно, когато със собствени ръце, от подръчни материали накараш едно самолетче да лети, да го вдигнеш във въздуха, да го управляваш", обяснява републиканският шампион.

Момчето започва да се занимава със своето хоби в пети клас, а сега то отнема цялото му свободно време. Близо 1-2 седмици трае направата на един самолет,а може и месец.

"Децата с радост се занимават. На тях и цял ден не им е достатъчен, и цяла нощ. Осъмват тук. Щом им е интересно, нека да работят, да се развиват, но това е едно скъпо хоби", признава бащата на Ивайло.

От много строене на модели на Ивайло не му остава време да тренира. "Другите състезатели ходят с минимум 10 самолета, но повечето от тях са бизнесмени или от някой богат клуб. От юношите на европейското, където станах трети, по мои наблюдения само аз си бях правил самолетите сам, другите бяха купени. Беше голямо удоволствие със самолети, които съм изработил сам, да бия другите, които са си ги купували”, споделя 17-годишният.

Момчето е запалило по авиомоделизма и приятеля си, който се състезава пък с акробатичен модел.



Източник: iNews





Коментари

горе