Частица от България на ,,Спиритус Балканикус" в Минесота



За десети път тази пролет в Минесота ще прозвучи българска и балканска съвременна музика. Проявата е запазена марка на челиста Николай Коларов, който постави началото на тази традиция през 2003 година. Той разказва, че целта му е да запознае местната публика и колегите си музиканти не само с фолклорните ритми от района, но и с най-новите камерни творби. Тази година концертът е на 27 април от 19 часа в Lloyd Ultan Recital Hall, Ferguson Hall.

Всеки концерт включва няколко американски премиери на произведения от балкански композитори от различни поколения, стилове и страни. Това, което ги обединява, е ,,Спиритус Балканикус" - заразителната емоционалност и преплетените с модерните тенденции традиционни ритми и звучения. Този април концертът посветен на годишнините на двама от най-интересните и непокорни български композитори -  Константин Илиев и приятеля му Васил Казанджиев. Ще прозвучат виртуозните „Седем багатели" за кларинет и чело на Константин Илиев и тъжната „Сага за Константин Илиев" от Васил Казанджиев.

Българската програма ще бъде допълнена и от песни на Георги Андреев в акапелно изпълнение на студентския хор ,,Ърбан саунд". Освен българските композитори публиката ще може да се наслади на две световни премиери: „Последната песен" за баритон и пиано от сърбина Деян Деспич по текст на Нобеловия лауреат за литература за 1961 г. Иво Андрич и специално написаното за ,,Балканикус" - „Релацио" за тенор, флейта, кларинет, чело и пиано от румънеца Сорин Лереску по стихове на Йоана Йероним. Сорин Лереску ще пристигне специално за тази премиера и ще изнесе лекции за своята музика и румънската култура.

Както и в предишните издания на Балканикус участие ще вземат отбрани музиканти като тенора Джон де Хаан, кларинетиста Патрик О'Кийф, пианистката Джил Доу, флейтиста Джеймс ДеВол и, разбира се, ,,виновника" за проявата - челиста Николай Коларов. Освен че изпълнява класически и съвременен репертоар, негови изпълнения са включени в плейлистите на Българското национално радио, БНТ, както и различни радио и телевизионни станции в Минесота и Канзас. Г-н Коларов е преподавал виолончело и е изнасял лекции и майсторски класове в няколко университета и колежи, включително в Джулиард Скуул, университета в Айова и Колорадо колидж. 

Кларинетистът Патрик O'Kийф е изпълнител и ко-артистичен директор на ансамбъл ,,Цайтгест" в Сейнт Пол, Минесота. Пламенен почитател на съвременната класическа музика, той свири и записва с нови музикални групи от цялата страна: ,,Сонор" в Сан Диего, ,,Да Калифорния Ий Ей Ар юнайт", ,,Да Кливланд ню мюзик асосиетид", както и ансамбъл ,,Соспесо" в Ню Йорк, ,,Сан Диего симфони" и ,,Аугуста симфони" в Аугуста, Джорджия.

Джил Доу е родом от Нюфаундленд, Канада, и е възпитаник на Мемориал юнивърсити в Нюфаундленд. В момента тя е доцент по музика в Аугсбърг колидж в Минеаполис, Минесота, преподава и в колежи и консерватории в Северна Каролина, Охайо, Ню Йорк. Има особен афинитет към съвременната музика.



Източник: BG VOICE





Коментари

горе