Българка печели втора награда в международен конкурс в Ню Йорк



Макар и само на 12 години, Деси Карагьозова от Русе свири в началото на април в Карнеги Хол, след като спечели Международния конкурс за романтична музика “American Protégé”. Деси плени журито с красивото си изпълнение на Shubert – Impromptu op.90 No:3, с което спечели втори награда, а ето и какво ни разказа в интервю след изпълнението си в легендарната зала.

Какви са впечатленията ти от Ню Йорк до момента?
Чувствам се много добре в Ню Йорк - малко забързан град, но има много впечатляващи неща в него.

Какво ти харесва най-много тук?
Карнеги Хол, музеят, който се намира в него,  the Julliard School – винаги съм искала да отида да го разгледам, защото от малка мечтая, когато завърша да кандидатствам там.

Какви са впечатленията ти след концерта в Карнеги Хол?
Всички бяха много мили и децата, които свириха там бяха много добри музиканти. Залата беше просто прекрасна, както и пиaното. Чувстваш се все едно си в друго измерение.

Как разбра за конкурса?
Майка ми намери конкурсa в Интернет и като видя, че е за романтична музика ме попита дали искам да участвам и аз се съгласих веднага. И  така – снимахме записа, изпратихме го и на 13-ти ноември получихме прекрасната новина – всички бяхме във възторг!

С какво те привлича точно романтичната музика?
Харесва ми това, че композиторите изразяват моментното си състояние- как се чувстваш и се отнасяш когато свириш. Музиката идва от сърцето ти!

Кои са любимите ти композитори?
Освен романтиците харесвам Моцарт, Бах... От романтиците Шуберт, Шопен, Лист.. много са!


Как започна да се занимаваш с пиано и на каква възраст?
Започнах на 5 годишна възраст – преди това от четири годишна се занимавах с класически балет и там се срещнах с пианото за първи път.

Как се случи така, че да гостуваш в „Шоуто на Слави“? Той е помогнал за събирането на необходимата сума за идването ти тук, нали така?
Не знам как е открил за мен, но ме покани да участвам в шоуто и каза, че ще направи всичко възможно за да отида, защото е задължително да свиря в Карнеги Хол!

Каква музика освен класическа харесваш?
Харесвам Шакира например, Уитни Хюстън, Марая Кери...

Сега след като свири в Карнеги Хол, коя е следващата цел или мечта, която си поставяш?
Много искам да свиря в Москва, да се срещна с големи пианисти като Димитри Башкиров, Николай Угарски, Денис Кожухин. 



Източник: bulgariasega





Коментари

горе