700-годишният чинар разположен в местността "Бедечка" в Стара Загора вече е укрепен и консервиран



Поставихме си за цел и да му помогнем да живее повече от тези 700 години, на които е в момента. И днес приключихме един от етапите - този за укрепването и консервацията му. Имахме притеснения зимния сезон и снежната покрива да не му се отразят, защото той е като една бъчва, която може да се разцепи", обясни Олег Стоилов - президент на Граждански клуб ЛИПА, които са инициатори на акцията.

Той допълни, че това е най-важният етап от създадения от тях проект за социализиране на Стария чинар. „Това ще ни позволи да съхраним дървото от физическо унищожаване", уточни Олег Стоилов.

Това е втората консервация направена на Стария чинар. Първата е от 70-те години на ХХ в.

„Тази първа консервация е направена по старата технология. Според нея корубата е била бетонирана с бетонна пломба. Между бетона и дървото обаче е прониквала влага, която след това заради бетона не е можела да се изпари. Това е подпомагало гниенето на дървото отвътре. Затова тази технология е отречена.

Сега по новата технология между метала и дървото се подлагат букови трупчета, донесени специално от района на Чепеларе", разясни Тони Куцаров от гражданското сдружение.

Предсто в района да бъде поставено осветление, ще бъдат монтирани видеонаблюдение и сигнално-охранителна техника и ще бъде изграден кът за отдих.

„Трябва да направим този район зона за семеен отдих. Вече има готова площадка, върху нея ще разположим беседка с барбекю. Крайната ни цел е дори онези, за които е неизвестен Стария чинар да го открият и той да стане любимо място. Имаме все повече последователи", обясни Олег Стоилов, който заедно с други представители на граждански клуб ЛИПА и техни партньори днес се включи и в почистването на районна около вековното дърво.

За изпълнението на целия проект са необходими около 12 хиляди лева. Парите са събрани чрез Дарителски кръг организиран от Обществен дарителски фонд.



Източник: starazagora





Коментари

горе