Синът на Ламбо пропуска помена му





Единственият син на Стефан Данаилов – Владимир, няма да успее да се прибере за 3-тата годишнина от кончината му на 27 ноември. Влади вече работи като лекар в щатска болница и не може да отсъства за дълго. За последно той и жена му Виктория, която е американка, бяха на посещение у нас през лятото, когато останаха на родна земя за около две седмици. Тогава синът на Ламбо няколко пъти посетил гроба на баща си и избрал златен кръст, който да бъде поставен на паметника му от черен гранит, както приживе актьорът пожелал пред сина си.





Все пак помен на 27 ноември в памет на Стефан Данаилов ще има и с организацията са се заели най-близките му хора. Племенницата му Росица Обрешкова, доведеният му син Росен Цанков, както и Ирен Кривошиева ще го почетат, а на гроба му се очаква да отидат още много негови ученици от НАТФИЗ, колеги, приятели и политици. Само 2 седмици по-късно пък ще бъдат отбелязани и 80 години от рождението на големия актьор.





Събитията във връзка с годишнината вече започнаха. Миналата седмица на негово име бе кръстена градинка след решение на Столичния общински съвет. Тя се намира на площад „Велчова завера“ при Духовната семинария в София в квартал „Лозенец“, недалеч от т. нар. блок на артистите, където Стефан Данаилов живя от 1972 до смъртта си на 27 ноември 2019 г. В Инициативния комитет участват творци, колеги и ученици, както и племенницата на големия актьор Росица Обрешкова.





Вносители на предложението бяха председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева от ГЕРБ, общинският съветник от ДБ Веселин Калановски и Калоян Паргов от БСП. Следващата стъпка за съхраняването на паметта за легендата на българския театър и кино е да бъде изработен и поставен негов барелеф или бюст-паметник на подходящо място в столицата. Ирен Кривошиева бе подела подписка паметникът да бъде сложен пред Народния театър, но впоследствие пък имаше предложения да е и на Витоша.





Засега конкретно място не е определено и още действия в тази посока няма. Междувременно БНТ засне филм в памет на Стефан Данаилов с участието на неговите студенти от НАТФИЗ, които разказаха незабравимите си спомени с Мастера, както обичаха да го наричат. Из коридорите на Театралната академия пък вече са поставени и няколко негови портрета, а на пазара излезе и книжно издание, отново със спомените на учениците му.





Ламбо си отиде на 76-годишна възраст на 27 ноември 2019 г. Преди да издъхне, изкара месец в интензивното отделение на Военномедицинска академия, където беше поставен в медикаментозна кома и на командно дишане. Край него до последно бдеше Ирен Кривошиева, с която успяха да се сдобрят. Синът му Владимир пък долетя от Америка, за да се сбогува с баща си. На поклонението на легендарния актьор в Народния театър се стекоха стотици хора, а опашките бяха километрични.


Четете още:

🔴 Болезнена раздяла принуди Венета Райкова да обяви какъв мъж си търси

🔴 Колоритно семейство от "Биг Брадър фемили" изненада със страхотна новина

🔴 Маги Халваджиян мутрее като Слави Трифонов, нае си охрана





Източник: Ретро





Коментари

горе