Българска балерина вае италиански грации



Ралица Кавалджиева основа своя балетна школа в Италия след блестящи изяви по сцените на Ботуша. СНИМКИ: СТЕФАН Н. ЩЕРЕВ “3INSPIRIT”

Ралица Кавалджиева е точно това, което мечтае да стане всяко момиче, прохождащо в балета.

Тя е красива като модел, изящна като лебед и грациозна като истинска примабалерина, каквато всъщност е в продължение на години. Влизайки в балетната ѝ школа в Ардеа, на две крачки от морския бряг до Рим, човек се озовава в своеобразно царство на танца. Огромни и ефектни фотоси на балерината Ралица ви посрещат още пред входа на училището.

Снимки, картини, пластики, кукли, пресъздаващи балерини, гледат отвсякъде по стените. Балет се диша във всеки ъгъл – Ралица е вложила вдъхновението и страстта си на практика във всеки сантиметър от помещенията, заемащи 600 кв.м.

Тук тя сътворява ден след ден подготвяните от нея спектакли и извайва своите ученички от първите им стъпки в балета. През школата на Ралица са минали десетки момичета, някои дори от 3-годишна възраст.

Но коя всъщност е Ралица Кавалджиева?

Родена преди 32 г. във Варна, тя още от малка плава в балета като в свои води, защото е от онзи тип момичета, които изглеждат като сътворени за изкуството на грацията. На 15 г. ученичката от училището за изкуства “Добри Христов” прави във Варненската опера и първата си лична хореография за модерен балет. И за неспециалисти е ясно, че в случая става въпрос за изключителен талант.


Експерти съветват майката на Ралица да я насочи към мястото, в което той може да се шлифова и блесне най-добре. Така и става – още от първия си опит Ралица влиза в балетното училище към Миланската скала. След едногодишно обучение българката е приета и в една от най-престижните европейски институции в сферата на танца – Националната балетна академия в Рим.

Във Вечния град момичето се учи на най-доброто в танца на практика от сутрин до вечер. В разположената на хълма Авентино академия Ралица влиза всеки ден в 8 часа и излиза едва в 21 ч вечерта, когато пред входа я чака баба ѝ, за да я отведе в римската квартира.

Приемането на Ралица в академията също си е своебразно геройство. Италианската образователна система не признава 1 година от българската диплома на момичето. 14 италиански преподаватели обаче се амбицират да ѝ помогнат, за да навакса и да може да учи с връстниците си. За няколко дни с помощта на частни уроци Ралица се подготвя и преминава успешно през 14 писмени и устни изпита.

Така в крайна сметка става едната от 5-те балерини в курса. Че Ралица е родена примабалерина, се вижда отрано – всяка година тя е все солистка и примабалерина в спектаклите на академията. Вълнуващо е изпълнението ѝ в “Четирите сезона” на Вивалди в летния театър на академията. Година преди да се дипломира, Ралица се въплъщава и в L'Araba Fenice от “Савската царица”. Ролята си българката спечелва в конкуренцията на собствената си преподавателка в академията. Ралица блести като примабалерина и в друга продукция на съвременен и неокласически балет на академията - “Футурбала”.

Много скоро таланта на българката забелязва известният хореограф Луиджи Мартелети. Той я взема за подготвяна от него продукция по музика на Франк Синатра, с която обикалят различни театри на област Пулия.

Ралица се дипломира с най-висок успех в Националната балетна академия в Рим. Още след финалния си изпит там момичето е наето от Фара Гриеко, солистка и примабалерина на едни от най-престижните балетни компании в Европа. Заедно с Бруно Вердзино, солист на Израелската опера, Ралица играе в техния спектакъл “Стангимочи”.

Още няколко изиграни роли делят Ралица и от следващия етап в кариерата ѝ – като примабалерина в “Еуробалето” на Виторио Биаджи, с чиито спектакли обикаля цяла Италия.

Ралица е блестяща като примабалерина в “Кармен”, като Одет в “Лебедово езеро”, като Аурора в “Спящата красавица”, като Есмералда, Копелия, Раймонда и др.

Грацията си обaче тя извайва и чрез специализации във Виенския оперен театър, в Операта на Грац, в датския Peter in Chaufusse Ballet. Tя специализира и в Германия – във Friedrich Shtraz Pallas and Comich opera, а също и при Морис Бежар в Швейцария.

Българката сияе като истинска царица и в друга роля, малко по-различна от тази по балетните сцени. През 2004 г. тя е избрана да носи в Рим факела с олимпийския огън, който трябва да стигне до Гърция – за целта Ралица е облечена цялата в злато като мумия и играе в парка “Вила Боргезе”.

Талантът на Ралица ѝ открива и пътя към телевизията - след серия от селекции е избрана за балерината в едно от най-популярните предавания в Италия - “Амичи” (Приятели) на Мария де Филипи. Участието ѝ в него във всички случаи ѝ гарантира огромен успех сред масовата аудитория.

Точно в този момент обаче на хоризонта се появява друго предложение към Ралица – един от най-известните балетисти в Италия и солист на Римската опера Рафаеле Паганини я кани за примабалерина в своята Национална компания. Така Ралица трябва да избере между телевизията и 80-те спектакъла из най-престижните италиански театри с Паганини. Българката избира Паганини и се впуска в балетно пътешествие из страната, на чиито сцени изиграва блестящо ролите си в “Танго”, “Зорба Гъркът”, “Болеро”, “Копелия”, “Кармен”...

Въпреки успехите си по италианските сцени Ралица все още е непозната за публиката в България Забелязва я обаче Жана Яковлева, шеф на нашия Институт за култура в Рим, която четири поредни лета я кани за участие в дните за българска култура “София поздравява Рим”. Ралица се изявява не само като балерина, а и като модел.

Ралица основава своята балетна компания “Аркадия”, с която прави спектакъл върху музиката на Стунджи. Българката е гост и на Междуконтиненталния фестивал за поезия и джазмузика в римската “Вила Челимонтана”, където танцува под акомпанимента на живо на известна албанска цигуларка.

Успоредно с кариерата си на балерина обаче Ралица се посвещава и на друга своя страст – преподавателската дейност. Тя почти не спира да обучава малки момичета – първоначално в много известното в Рим училище “Клейди Данс”, а после и в училището на Рафаеле Паганини. Ралица лансира и 160 млади балерини в гр. Риети, до Рим.

През 2009 г. обаче българката решава да се посвети и на собствена школа – така отваря своето балетно училище Dell'Est (От Изтока) в Ардеа. Заедно с майка си намира подходяща структура от 600 кв.м, трансформира я тотално и я превръща в собствено царство на класическия и модерния балет.

Днес тя е притегателен пункт за всички пристрастени по балета и модерните танци момичета от южното крайбрежие на Рим. Всяка година през лятото възпитаничките на Ралица подготвят свой спектакъл, който изнасят пред публика в римския театър “Куирино”. На 27 юни е поредният спектакъл под ръководството и по хореография на Ралица Кавалджиева - този път той ще бъде на сцената на театър “Нино Манфреди” в Остия, до морето. Вдъхновението за него Ралица черпи от ритмите на Кустурица, от българския фолклор, от църковните песни на Борис Христов, записани в България, от песните на Валя Балканска.

От няколко месеца от таланта на българката се възползва и сферата на художествената гимнастика в Италия. Ралица подготвя кадри за италианския национален отбор в римския клуб “Фламинио”, където се грижи за сектора “Класически балет и репертоар”.



Източник: 24 часа





Коментари

горе