Българската Зона 51: Митове и факти за обект 17 / СНИМКИ



Години наред, откак е построен, един обект в Стара планина е забранен за достъп. Намира се на красиво, но недостъпно място между селата Шипково и Лесидрен. Хората го наричат Обект 17.





Обект 17 се простира на площ от 169 декара и има 13 сгради. Три от тях образуват внушителен, на външен вид хотелски комплекс, издигнат на седем етажа. Само че той е незавършен - казват, че е там за прикртие, защото под нивото на земята има застроени между 20 и 30 метра, което значи близо 10 етажа в недрата на Стара планина.





Местни жители разказват, че имало войници и било пълно с ракети, че там се криели досиета. Друго твърдение е, че в обекта никога не са били складирани ракети, нито са пазени досиета. Има и конспиративна теория за подземен град в пещера, в който се намират психотронни оръжия. На това се присмиват хора, запознати с военните дела. Още един поглед - базата не може да е поделение, защото в нея няма войници.





Тайното съоръжение е разположено на около три километра от Лесидрен (общ. Угърчин), но се намира в землището на съседното село Шипково, в община Троян.





До него води окаян асфалтиран път. Охранява се денонощно и зорко, а цивилни не се допускат. Минава само микробус без отличителни знаци, с който идват на работа квалифицирани специалисти, казват журналисти, които са се опитвали да правят репортаж от мястото.

Въпросът обаче е колко секретен е един обект, щом е видим от небето и за него има прилично количество публична информация. Освен това е имало желание от държавата да бъде продаден.





Нека направим сравнение със Зона 51 - американски свръхсекретен военен тренировъчен полигон, разположен в местността Грум Лейк, между градчетата Аламо и Рейчъл в щата Невада. Отваряме Google Earth - земното кълбо се завърта и започва да приближава. Нищо обаче не показва - вижда се голямо петно и надпис "Зона 51".





За да намериш от небето нашия таен Обект 17 е нужна минутка.

Освен това - прилагаш чисто прагматичен подход и откриваш депутатски въпрос от 2019 г. Валентина Найденова и доц. Николай Цонков са питали тогавашния министър на отбраната Красимир Каракачанов какво е състоянието и какви са намеренията на ведомството за този обект.





В отговора си министър Каракачанов е посочил точния идентификатор на поземления имот, в който обектът се намира. Има я точната му площ - 169.296 дка, застроен с 13 сгради - незавършено строителство, които са с обща застроена площ 6 219 квадратни метра в местността "Крушево" на село Шипково.





От отговора става ясно, че към онзи момент данъчната му оценка е била 1 094 245 лева. За да стартира обаче тръжна процедура, е необходимо имотът да е със статут на частна държавна собственост и да е документално обезпечен. Имоти с данъчна оценка над 500 хил. лева се продават само след съгласие за извършване на продажба от Министерския съвет. Такива решения са взети през 2009 и 2010 г. и са стартирани открити процедури за продажба чрез търг с тайно наддаване. До крайния срок не постъпват заявления и имотът е оставен в управление на Министерството на отбраната.





През месец октомври 2017 г. е заявен инвестиционен интерес, но тъй като имотът не е включен в графика на МО за продажба, не е бил пуснат на търг. На следващата година инвеститор отново го поискал. Имотът попада сред имотите с отпаднала необходимост за МО, предвидени за разпоредителни действия през 2018 г. Точно тогава обаче влиза в сила кадастралната карта за района, на поземления имот е даден кадастрален номер, съставен за него е и нов акт за частна държавна собственост.

"Като имот с отпаднала необходимост, същият се охранява от охранителна фирма "МОБА" БООД (на Министерството на отбраната - б.р.), а при констатиране на критична инфраструктура се предприемат действия по обезопасяване", се сочи още в отговора на Каракачанов. Той уточнява, че за този имот е предвидена продажба чрез търг през 2019 г.





Справка в сайта на военното ведомство сочи, че в този период до края на 2021-ва военният имот в Шипково неизменно е включван в графика на министерството сред другите, за които се предприемат разпоредителни действия, тъй като МО няма нужда от тях.

Справка в Имотния регистър показа, че негов собственик от 2018 г. е областният управител на Ловеч. Управителят Светослав Славчев отрече имотът да е в активите на областната администрация.





"От 2018 г. е коригиран нотариалният акт в частна държавна собственост и имотът е в управление и стопанисване на Министерството на отбраната", посочи Славчев.

На въпроса ни защо тогава в държавния регистър собственик се води областният управител, той отговори, че когато имотът е със специални нужди, не отразяват всичко коректно. "По нотариален акт имотът си е в Министерство на отбраната и от 2018 г. е частна държавна собственост. Данъчната му оценка е близо 780 000 лева по нотариален акт. В 2018 г. е променен статутът му, за да може да го отдават под наем или да го продават, ако се наложи", допълни Славчев.





Той разказа, че въпросният обект е бил на военните с предназначение за запасен команден център, който да се ползва по време на война. "Строен е от строителни войски по тогавашните норми за водене на отбрана срещу нашите съседи Гърция и Турция. Мой съученик ми каза, че е служил там през 1988 до към 1990-та година, когато е дошла демокрацията. Тогава е строен обектът, но е останал недовършен. Има подземни етажи, предназначени за пунктове за управление на армията. Надолу, под земята, е имало поне 20-30 метра. Това са помещения с армирани стени, с дебели бетони, които да издържат на ядрен взрив", добави Светослав Славчев.





Преди почти 20 години точно до Обект 17 е арестуван ексвъншният министър Соломон Паси. Според него, някои от ненужните тайни на Варшавския договор, каквато е и Царичина дупка, е време да станат достояние на българската общественост.

Той разказва, че един ден по време на почивка се разхождали със семейството и приятели около Лесидрен. Попаднали на някаква ограда и я преминали. "Влязохме през нея и бяхме арестувани от едни много симпатични хора в униформи. Като че ли те повече се стреснаха от нас. Човекът, който първи дойде, каза, че ще извика началника си. Началникът дойде и тогава моят голям син, който тогава беше на 10 години, попита: "Тате, сега ще ни разстрелят ли?". Хората не само че не ни разстреляха, но ни дадоха и някаква кола, с която час по-скоро да се махнем оттам", разказа пред ТВ7 Соломон Паси през 2014-та година.





Впоследствие той питал в МВР какво представлява този обект. Казали му, че е документационен център. "Вярно е, че всяка държава по света има своите тайни. Те може по някой път да са ненужни, а друг път - доста нужни, но за държава като нашата, която преминава от една политическа битност в друга, част от тайните е естествено отдавна да не е вече никакви тайни", допълни Паси. Той бил арестуван и във военното поделение "Кайнадина" в Родопите, също и в Люлин планина.

Actualno се запозна и с разказ на бивш военен, служил в подобен таен обект във времето на соца - в Стара планина. Той казва, че е подписал редица декларации за конфиденциалност - с 10-годишна и 20-годишна давност, както и такава, според която за някои неща не може да говори доживот. Подложили ги на много специално обучение и изпити, в които трябвало да вземат мигновени решения на живот и смърт. Повечето войници отпаднали. Малцината, които останали, една тъмна нощ ги превозили в планината.





"Стихнахме до някаква сграда, приличаше на вила или на хотел. В сградата се отвориха две огромни врати, автобусът влезе и вратите се затвориха зад нас. Продължихме да пътуваме доста. Беше тайна база. В нея работеха хора, облечени в бяло. Ние също бяхме в бели униформи. Охранявахме ги в продължение на около година до уволнението. Нямахме право да комуникираме с тях. Не знаехме какво правят", разказа бившият военен.

Десетина години по-късно решил да потърси войниците, с които били заедно на тази тайна служба. Обиколил страната, за да ги открие. За двама от тях научил, че са загинали при странни обстоятелства, третия го намерил полудял и нищо не могли да си кажат. Другите изобщо не ги открил. 


Четете още:

🔴 Техника с химикал сваля кръвното за секунди  

🔴 3-дневната диета на д-р Емилова вталява след празниците

🔴 Тест: Коя е майката на детето / СНИМКА





Източник: Актуално





Коментари

горе