Пленяващи гледки: Манастир, дал убежище на Левски, се извисява на скален връх / СНИМКИ



Пролетта дойде, а натърпеливите да зърнат красивите и интересни кътчета на България спира единствено прогнозата за лошо време. Едно от местата, пазещи спомен за отминалото време, е Гложенският манастир „Св. Георги Победоносец“, посещението на който ще Ви срещне със спиращи дъха гледки и потопи в отминалото време.





Манастирът се намира в близост до село Гложене, община Тетевен, на 12 километра от областния център. Извисява се на североизточния склон под каменните отвеси на връх Камен Лѝсец, който е с височина 1073 метра, на скална издатина на планински рид.





Обителта е дала обежище и на самия Васил Левски по време на странстванията му из региона, където се създава и първият революционен окръг на организация. Самият игумен и калугерът поп Кирил били членове на гложенския частен революционен комитета.





Посещенията на Апостола се пазели в стриктна тайна, а дори и до днес е запазено скривалището, използвано от Левски. То било под килията му, където имало подземен тунел, прокопан още при изграждането на манастира. Той свързвал манастира със селото, но за жалост е затрупан от земетресение през 1928 г.





Сигурно убежище в манастира са намирали и много други революционери по време на Османското робство. Запазена е и стаята, в която е живял българският деец и общественик – Васил Друмев. Като митрополит на Търновската епархия, Васил Друмев (или митрополит Кирил, както е монашеското му име) произнася реч в защита на православието, което не се харесва от тогавашния княз –  Фердинанд. Така Друмев е осъден на „вечно“ заточение в Гложенския манастир през 1893 г., което обаче продължило една година заради падането на правителството, до 1894 г.





Изграждането на „Св. Георги Победоносец“ ни връща във времената на Второто българско царство. Преданието разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георгий Глож, който дошъл в България, гонен от татарите, и цар Иван Асен II му предложил тук земя. Според друг вариант на легендата князът с дружината си помогнал на Иван Асен II да свали възкачилия се на престола Борил и в знак на благодарност получил тази земя. 





Строежът на обителта се свързва и с чудо. Според легендата князът започнал да строи манастира долу в ниското, но иконата на свети Георги, която носели от родината си, изчезнала и се появила горе на скалите. Това било прието като знак, че манастирът трябва да е на това място.





По време на вековната си история "Св. Георги Победоносец“ бива изграждан, разрушаван и поправян, но и до днес носи своя дух.

От двора му ще видите и великолепни гледки към долината, а през прозорците ви очакват други впечатляващи панорами. Обителта е прекрасна дестинация, ако искате да разгледате място с вековна история, преплело в себе си вяра, история и красотата на природата.






Четете още:

🔴 Ето защо косата посивява според ново проучване

🔴 Тасос е рай, цените бият Слънчака / СНИМКИ

🔴 Легендата за Ески Джумая - един от най-красивите български градове / СНИМКИ





Източник: glasnews





Коментари

горе