"Майчин дом" има най-модерната родилна зала в България



С проф. Виктор Златков, изпълнителен директор на Университетската АГ болница „Майчин дом”, разговаря Камен Здравков

- Проф. Златков, справя ли се „Майчин дом” с ангажимента си към пациентките при очевидния дефицит на средства за здравеопазване?
- Ситуацията при нас е аналогична с другите болници. От септември насам получаваме част от изработеното с два-три месеца закъснение. Така и ние трупаме просрочия, към момента са около 400 хиляди. Но вземанията ни са по-големи, така че крайният баланс би трябвало да е положителен, ако, разбира се, ни преведат изработените пари.

- Имате ли до момента върнати пациентки и списъци на чакащи?
- Още не сме поставени в ситуация да връщаме пациенти, но как си представяте да бъде върната раждаща жена или да бъде отложена спешна гинекологична операция? Не можем и да си го помислим! Навремето имаше един ангажимент от НЗОК да изплаща неотменимо средствата за раждания и за спешно лечение, но сега нямаме гаранция. Колкото повече една болница прилага съвременни и високотехнологични методи и приема тежки случаи, толкова повече изпада в ситуация да харчи повече, отколкото получава. Макар и университетска болница, ние също сме със статута на търговско дружество и главният ни източник на средства е здравната каса. Политическото говорене е, че като не е реформирана системата, колкото и пари да се дадат, те все няма да стигнат. Но обективно у нас процентът от брутния вътрешен продукт за здравеопазване е много нисък. През последните 10 години реално увеличение няма. Така губим медицински специалисти, а човешкият фактор в медицината е решаващ!

- През последните години успяхте да преобразите болницата, докъде стигна програмата ви за обновление на сградата и апаратурата?
- Тук имам реален повод да благодаря на всички екипи на здравното министерство, които през годините подкрепиха „Майчин дом” чрез целево финансиране на реконструкцията. Към това се добавиха и нашите усилия чрез спечелване на проекти и собствени средства. На първо място направихме може би най-добрата родилна зала в България, каквато майките и медицинският екип заслужават. Обновени са и операционният блок и централната реанимация. Възстановихме традициите си в репродуктивната медицина и най-после държавна болница предлага асистирана репродукция. Изградихме ново спешно приемно отделение, което дава съвсем друг образ и имидж на болницата. Сега предстои довършването на основния ремонт на неонатологичната клиника – много важно звено, в което работят прекрасни лекари, акушерки и лаборанти. Отделно цялата сграда вече е санирана и постигна енергийна ефективност.

- Как се движи раждаемостта при вас през 2014 година?
- Ако ражданията продължат с това темпо до края на годината, ще надхвърлим 4000 бебета. За първото шестмесечие имаме 2088 бебета. Момчетата са 1109, а момичетата - 979. Двуплодните бременности са 89, а триплодните - 1. За същия период миналата година родените деца са били 1921. За радост и в национален мащаб раждаемостта бележи ръст спрямо 2013 г. Общо родените за първите шест месеца на годината са 30 671, а за миналата година са били 29 400. Негативна статистика обаче е увеличаващият се брой на недоносените. В „Майчин дом”  до края на юни са родени 11 бебетата под 600 г, докато през 2013 г. са били 6.

- Продължава тенденцията първото раждане да се отлага...
- Това е така, но в целия развит свят ситуацията е същата и тя носи известни рискове и за майката, и за бебето. Противно на масовите представи, по-късно първо раждане се отчита и при малцинствените групи.

- Жените станаха ли по-отговорни към здравето си, идват ли по-редовно на профилактични прегледи?
- Все още нямаме адекватна държавна политика в това отношение, но има програми за насърчаване на тези прегледи. Съветвам всяка жена поне веднъж годишно да посещава гинеколога си за преглед и цитонамазка.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе