Червените плодове и зеленчуци подмладяват



Шопска салата, доматено пюре, люти чушлета, диня... Храни, които подмладяват благодарение на съдържащия се в тях ликопен. Това е каротиноиден пигмент, който оцветява в червено много плодове и зеленчуци, които редовно присъстват на трапезата ни. Каротиноидите са необходими за нормалния растеж и развитие на клетките.

Молекулата на ликопена е изградена така, че може да се свърже с радикалите, които биха могли да повредят клетъчните ДНК. Ликопенът е смятан за най-силния антиоксидант, който предотвратява разрушенията, предизвикани от свободните радикали. Той е мастноразтворимо съединение и за разлика от останалите каротеноиди не се превръща във витамин А. Има почти два пъти по-голям антиоксидантен потенциал от бета-каротините.
Диета, богата на ликопен, пази сърцето. Нормализира кръвното налягане, намалява лошия холестерол. 

Смята се, че ликопенът играе важна роля при превенция не само на ракови, но и на сърдечносъдови заболявания. Редица изследвания сочат, че е незаменим помощник за намаляване на риска от рак, най-вече на простата и на маточната шийка, тъй като би могъл да потиска растежа на тумори чрез стимулиране на клетките към клетъчна комуникация.
Изследвания показват, че ликопенът помага на джентълмените при безплодие, а дамите защитава от остеопорозни фрактури.

Шампиони по наличие на ликопен са доматите, динята, кайсиите, папаята, червеният грейпфрут, гуавата. Среща се още в сушените босилек и магданоз, сливите, боба, пилешките дробчета, морковите, шипката, червеното зеле, аспержите, лютите чушки и маслините.
Готвенето и консервирането на храните не унищожава съдържащия се в тях ликопен.
Напротив, заради химичния си състав ликопенът се усвоява най-добре, когато се консумира заедно с мазнини.

Най-чест гост на нашата трапеза е доматът, а именно в него за първи път е открит ликопенът. Установено е, че доматите след термична обработка съдържат повече от тази съставка, отколкото пресните. Така например сред най-богатите на ликопен храни се нареждат традиционните супи с домати – готвената италианска минестроне и студената испанска гаспачо.

Твърди се, че дамите, хапващи редовно домати, изглеждат с пет години по-млади. Подмладяващата съставка обича да е заедно с мазнини и драстичните диети пречат за набавянето й. Динята е сред най-тачените диетични десерти през лятото, а червената й сърцевина говори за много ликопен.

Ликопен има и в слънцезащитната козметика, тъй като той пречи на вредните ултравиолетови лъчи да достигнат до клетките и да ги увредят.
Ликопен се продава и като хранителна добавка. Предлага се най-често или като част от антиоксидантна формула, или като част от мултивитаминна формула. По-рядко може да се срещне като самостоятелен продукт. Капсулите се препоръчват при хронична умора, тежки физически и психически натоварвания, стрес, липса на апетит.

Медицината все още не е определила конкретни симптоми, свидетелстващи за недостиг на ликопен, и сигурно затова липсва препоръчителен дневен прием. Обикновено производителите обявяват на опаковките колко капсули от колко милиграма да се гълтат и за колко време. Смята се, че под формата на хранителна добавка ликопенът е безопасен, ако не надвишава 15 мг на ден. Реномираните капсули не съдържат изкуствени оцветители, подсладители, консерванти, захар, нишесте, мляко, лактоза, соя, глутен. Най-разпространеният страничен ефект е леко оцветяване на кожата в оранжево, което бързо преминава със спиране на приема.

Но хапването на големи количества домати се смята за безопасно, затова е най-добре ликопенът да се набавя с храната. Капсулите не са заместител на здравословното хранене, но помагат, когато червените плодове и зеленчуци липсват на трапезата.



Източник: jivotatdnes





Коментари

горе