Катедрален храм "Свети Висарион Смоленски" чества своя храмов празник



Катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” тържествено чества днес храмов празник. По този повод днес беше отслужена света Литургия в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал преди 4 века мъченически символ на православна Родопа планина. Празничната литургия бе оглавена от Негово Високо Преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, в съслужие със свещениците от Смолянска духовна околия.

Катедралният храм „Св. Висарион Смоленски” е осветен през 2006 г. от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений в присъствието на близо 3 хиляди поклонници и миряни. Храмът е уникален в архитектурно отношение и като технологично изпълнение.  Проектът му е дело на смолянските архитекти Антон Тодоров и Николай Бечев, а инженер-конструктор е Ангел Бедров.

В навечерието на празника създаденият към храма   Младежки  православен център „Чисти сърца” написа и отпечата брашура под заглавия „Нашият храм”. В нея се  посочват факти за храма и неговия патрон, молитва за Отечеството и народа ни, снимки от живота в храма, както и отзиви  на деца защо обичат за посещават заниманията в него. Открита е и фотоизложба за поклонническите пътувания на „Чисти сърца” със заглавие „Манастирите – убежище на вярата”.



Източник: smolyandnes





Коментари

горе