Разрешават да не се плаща без касова бележка



ДДС за ресторантите остана 9%, но с условия, ще пишат още

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с които се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка. Това стана с гласувания на първо четене законопроект за изменения и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха гласувани със 102 гласа „за", 43 – „против" и 21 – „въздържал се". С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите.





Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги. В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз.





Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в списъка в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на Националната агенция за приходите (НАП) и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.





По време на дискусията от парламентарните групи на „Възраждане" и „БСП за България" няколко пъти поставиха въпроса за отсъствието на финансовия министър Асен Василев от пленарна зала. Заместник-председателят на парламента Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) посочи, че са се свързали с Министерство на финансите, от което очакват отговор. В хода на дискусията Павела Митова от „Има такъв народ" (ИТН) отбеляза, че приходите от връщането на нормалната ДДС ставка за ресторантьорския бизнес ще бъдат приблизително 300 млн. лв. годишно и добави, че няма да подкрепят спорните мерки, които се предлагат.





Йордан Тодоров от „Възраждане" отбеляза, че най-противоречива е мярката, свързана с незаплащането на услугата при неиздаване на касов бон. Борбата със сивата икономика трябва да бъде приоритет на данъчните служби. Не можем да очакваме хората и бизнесът да свършат тяхната работата, добави депутатът.

Най-много парламентарно време „глътна" спорът дали облагането на ресторантите да сде върне на нивата си от 20%, или да остане 9%, но с приемане на пакет мерки за изсветляване на бизнеса. От ИТН обявиха че настояват за стандартната ставка по ДДС за всички, а от БСП пък се зарекоха да гласуват с въздържал се.





„Тъй като съм участвал и в създаването на ДДС, и в цялото данъчно законодателство, винаги съм защитавал тезата за единен ДДС по много причини. Covid кризата предложи за решение въпроси и трябваше да търсим нестандартни решения и тогава надупчихме ДДС като швейцарско сирене. Още тогава предупреждавах, че връщането на ставката ще бъде трудно", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.





Мерките за изсветляване на бизнеса, като контрапункт на ДДС-ставката за ресторантите защити Венко Сабрутев от ПП-ДБ, който обяви, че голяма част от заведенията все още са в сивия бизнес, а държавата няма как да работи без да си гарантира приходите. Той повтори идеята на финансовия министър Асен Василев – парламентът да избере между връщане на ставката или изсветляване, защото сметките показвали, че приходите за бюджета от двете алтернативи ще са приблизително равностойни.





Предложението да се използва специализиран софтуер, свързан с НАП, да отчита продажбите в реално време пък предизвика конспиративни теории. Христо Проданов от БСП реши, че така ще се създадат условия за поръчка за фирма, приближена до правителството, въпреки, че депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов на няколко пъти обясни, че този софтуер вече работи и голяма част от заведенията го използват, но идеята е да бъде задължителен за всички. Шефката на данъчната дирекция Людмила Петкова пък на няколко пъти заяви, че изобщо не става дума за нов софтуер, окйто да изисква разходи , а просто да се използва такъв, който е одобрен от НАП, за да може данъчните да имат достъп до цялото счетоводство на фирмата.





Тя припомни още, че първоначалния вариант на финансовото министерство за ставката по ДДС е бил за връщане на 20-те процента.

Поправките в закона предвиждат още прагът за регистрация по ДДС да се свали за всички от 166 000 лв. на100 000 лв. Същата „летва" е определена и за оборота на заведенията, под която те ще плащат патентен данък на общините.





Йордан Цонев увери депутатите, че могат да отхвърлят или приемат това, което смятат за правилно, на второ четене. „Ние ще дадем гласа си за продължаване на процедурата с ясно очертани червени линии и ще предложим между първо и второ четене кое да отпадне", каза Цонев.


Четете още:

🔴 Виктория Капитонова обяви цената си за ден / СНИМКИ

🔴 Западнал Северозапад? Вече Хасково е на дъното

🔴 Стана ясна причината за създалата се паника в голяма част от София





Източник: 24 часа





Коментари

горе