По уникален проект на “Царевград Търнов” ще имаме Средновековен фестивал с масовото участие на великотърновци



Как са живели търновските боляри в златното столетие на Втората българска държава от 1250 до 1350 година ще видят и усетят в автентична атмосфера великотърновци и туристите в най-новия фестивал на старопрестолния град.
“Идеята е да направим Средновековен фестивал на Царевец, във и около църквите в Асенова махала. Цялостната ни програма е насочена към това, представяйки средновековното ни културно-историческо наследство, да му вдъхнем повече живот и атмосфера. Ако Мултимедийният център е стъпка в тази посока, то най-доброто усещане се получава в живите картини и възстановки”, съобщи пред “Янтра ДНЕС” Цветомир Бояджиев, управител на общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”.
Първите стъпки в най-новата туристическа атракция на Велико Търново беше направена на борсата “Културен туризъм” през тази година със средновековната кухня. “Целта ни е не толкова да правим спектакъл и бутафории, а да увлечем масово хората да се включат в събитие, което е достатъчно автентично”, посочи Бояджиев.
Плановете са първото издание на Средновековния фестивал да се случи през юни-юли догодина. Първоначално ще се започне с няколко уикенда, които в последствие да се слеят във фестивал от десетина дена.
Идеята за Средновековния фестивал е отдавна, но окончателно назрява при сътрудничеството между Велико Търново с малкото градче Беваня до Перуджа в Централна Италия. Цяла година градчето с петте му хиляди жители се готви за Средновековния си фестивал през юни, който вече има 25-годишна история. “Няма да пресъздаваме едно към едно тамошния фестивал, но ще вземем добрия им модел и на търновска почва ще направим автентично представянето на нашите средновековни занаяти, кухня, спортно състезание и пазарите”, посочи Цветомир Бояджиев. Предимството на Беваня е, че имат много богата запазена писмена история за периода, който пресъздават, а 99 на сто от участниците във фестивала са местните хора.
Дано постепенно успеем максимално да издирим нашите исторически справки и да увлечем хората, за да запазим и доразвием традициите си, а дори и да възродим стари и изчезнали занаяти. Не е въпросът да се купят 1000 костюма и да се включат занаятчиите от Самоводската чаршия и клуб “Традиция”. Най-важното е да намерим пътя към хората и да запалим пламъчето на любопитството и креативността им, да им предложим помощ, но те да се чувстват съпричастни”, коментира Цветомир Бояджиев. По повод Средновековния фестивал, който се провежда в Червен, Бояджиев заяви, че градивното съревнование ще помогне за развитието и на двете прояви, както се случва със средновековните фестивали в Италия и Германия.
Още една добра идея от туристическата борса “Културен туризъм” ще се развие във фестивал. В ранния септември на тази година Никополис ад Иструм ще посрещне първия римски фестивал. “Свищовският фестивал “Орел на Дунав” може да намери разширението си тук. Никополис ад Иструм има потенциала да стане средище на всички български градове, които са имали римски периоди и наследство и да стане алтернативна форма на туристическо представяне”, посочи Цветомир Бояджиев. “Това тематично събитие ще отвори вратите и популярността не само към Никополис ад Иструм, но и към останалите градове с римско наследство, важно е да сложим крайъгълния камък. Никополис е благодатно място с огромна площ и позволява да се направят мащабни възстановки с повече събития и къмпингуване за няколко дни”, каза управителят на “Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев.
Здравка МАСЛЯНКОВА



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе