Зетьовден е, искайте прошка от тъста и тъщата



Православните християни от днес, първи август, се подготвят чрез пости за Успението на Света Богородица. В народния календар Макавеите се честват като време на гадаенето, което продължава от 1 до 12 август. Народната вяра за празника е свързана с отиващото си лято, за прехода към нов селскостопански цикъл.

Всеки ден през този период се предрича времето през съответния месец от годината, като се брои от септември - така се гадае дали ще е плодородна годината и каква ще е реколтата. По традиция в някои места на 1 август зетьовете ходят на гости на тъстовете си, като им отдават почит с целуване на ръка, затова този ден се нарича още и Зетьовден. Българската православна църква отбелязва седемте братя мъченици Макавеи, майка им Соломония и учителя им Елеазар.

По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си. 1 август е и началото на Богородичния пост, който се спазва до 15 август - Голяма Богородица, когато се чества успение на пресвета Дева Мария. На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти.

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости. Най-строг е в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба, се казва за Богородичния пост.



Източник: Марица





Коментари

горе