В Самоводене тъкат одеяла и пазят традицията за обмен на вълна срещу прежда



В САМОВОДЕНЕ ПРАВЯТ 18 МОДЕЛА ОДЕЯЛА, ПЪТЕКИ И ГУБЕРИ ОТ ИСТИНСКА ВЪЛНА. Освен това цехът на търновската трудовопроизводителна кооперация „Нов живот” предлага и обмен на чепкана и прана вълна срещу готова прежда. Всичко това „Борба” откри след питане в редакцията къде в областта човек може да предложи домашна вълна и да получи прежда за терлици. Оказа се, че тази стародавна българска традиция е запазена само в Самоводене, и то благодарение на въпросната кооперация.
„Останахме единствени в Северна България, но пазим традицията. Тъчем родопски одеяла на станове от 48 години”, сподели председателят на „Нов живот”. Всъщност той е и тъкач, поддържа 11-те стана и е шеф само на книга. Иван Петров работи в кооперацията от 49 години. До ден-днешен той е главният майстор в тъкачницата. Според магазинерка в цеха Галя Пангелова това лято е продадена над 300 кг прежда и чужденци търсят родопски одеяла.
ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ ОТ ЦЕХА В САМОВОДЕНЕ Е ОКРАДЕН ПАРНИЯТ КОТЕЛ, разбита и изнесена била цялата инсталация. После кооперацията възстановява щетата, но следва нов погром. Иван Петров е писал поне седем жалби до полицията, но извършителите си остават неизвестни. Заради това сега няма как да боядисаш прежда или дреха в какъвто искаш цвят, продават се само естествени продукти.
ЗА ПЕНСИОНИРАНИЯ ТЕКСТИЛЕЦ И ПРЕДСЕДАТЕЛ Е ВЪПРОС НА ГОРДОСТ, че въпреки кризата тяхната манифактура работи.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе