Гробницата на Хороний вече е отворена



Откриването на комплекса при гробницата на Хонорий стана в присъствието на президента Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Обектът се намира при югозападния ъгъл на кръстовището на ул. "Париж" и ул. "Московска" и се намира на място под съвременния терен. Тя е единствената запазена с надписи.

Вечният дом на Хонорий се определя от специалисти като най-важната от 50-те гробници от II-V век, които са открити в катакомбите на "Света София".

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че е радостно, че ставаме свидетели на едно европейско отношение към културното ни наследство.

Той посочи, че не малко от това наследство е било пропиляно и унищожено през десетилетията на прибързан стремеж за модернизация, идеологическо заслепление, строителство на всяка цена, дори понякога и небрежност към миналото.

"От днес София ще стане още по-богата духовно, а световната историческа съкровищница ще се допълни с тази уникална гробница станала достояние не само на жителите, но и на гостите на столицата, но и на цялото човечество по един достоен начин”
, каза още президентът.

Според някои историци Хонорий е бил виден гражданин на Сердика, други дори допускат, че е бил епископ, един от водачите на местната християнска общност през IV век, участвал в Сердикийския събор през 343 г.

Гробницата на Хонорий е открита в средата на 80-те години на миналия век при строителството на канализационен колектор. Тогавашната власт решава, че нищо не трябва да пречи на полагането на тръби и издава заповед находката да бъде разрушена.
За късмет само малка част от гробницата е разрушена при поставянето на разкопките, заради които колекторът все пак леко е изместен.



Източник: Дир.БГ





Коментари

горе