Започва Банско опера фест



Класическа музика под открито небе ще звучи за пети пореден път на 29 и 30 август в Банско. Амбицията на организаторите от общината, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и "Монте Мюзик" е да представят продукция на високо професионално равнище и всяка следваща година да добавят новости в програмата и да привличат повече посетители.
Традиционно в първата фестивална вечер зрителите ще се насладят на класическа балетна постановка - на 29 август балетът на Държавна опера Русе ще представи световноизвестния балет "Жизел" по музика на Адолф Адам и либрето на Теофил Готие. Постановката и режисурата са на доайена на българския балет Петър Луканов, а в ролите ще видим Весела Василева, Даниел Тичков, Светослав Маринов, Галина Христова и други.
За първа година в програмата на оперния фестивал е включена постановка за най-малките зрители - модерен прочит на "Бастиен и Бастиена" на Моцарт, която ще бъде изпълнена от Камерна опера Благоевград на 30 август, събота, от 11.30 ч.
Във втората вечер на проявата Държавна опера Русе ще представи известната творба от Джузепе Верди "Трубадур" под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и режисьорската работа на Асен Шопов. Солисти са имена от ранга на Калуди Калудов, Димитрина Райчева, Александър Крунев, Даниела Дякова, Ивайло Джуров, Георги Мокриев и др.
Петото издание на оперния фестивал отново ще бъде на централния площад "Никола Вапцаров" в Банско. Входът е свободен. От Асоциацията на хотелиерите в града вече регистрират повишен интерес от туристи във връзка със събитието, но успокояват, че все още има много интересни предложения за престой в планинското градче.
Положителна тенденция е, че интересът на българските туристи към фестивала нараства и нацията започва да цени стойностното изкуство, предпочитано до момента предимно от чуждестранните гости на Банско, отбелязват организаторите. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019.



Източник: Дума





Коментари

горе