Цар Борис III или монархът, който обичаше армията си



Материал на "Българска история" - www.bulgarianhistory.org

Рубриката „Архивите говорят“ ще е мястото, в което ще събираме документи, писма, речи и кадри от миналото. Винаги сме казвали, че историята, разказана от съвременниците й често се оказва най-истинската, тъй като не е пречупена през призмата на времето.

В този брой на рубриката „Архивите говорят“ ще ви запознаем с една реч, която е изречена от несъмнено един от най-добрите оратори, които българската история помни – Н.В. цар Борис III. Монархът, който е известен с това, че винаги е до народа и е познат сред него като „добрият цар“, винаги успява да вдъхне кураж на  войниците, дори в най-тежките и трудни моменти. В следващите редове сами ще разберете по какъв начин думите на царя са способни да повлияят на българския войн.

Реч на Н.В. Цар Борис III Обединител към българското войнство и българският народ през 1937г. в София по случай деня на храбростта и Българската армия и освещаване на новите бойни знамена:

Драги офицери,подофицери и войници,драги мои бойни другари.

Днес е денят на храбростта и големият празник на нашата родна войска. Днес честваме ония велики добродетели с които българското войнство е служило и служи на Родината и с които то създаде безсмъртни подвизи и легендарни епопеи. Под своите бойни знамена, скромните, но велики по дух български воини изпълниха вярно и самоотвержено върховния си дълг към Отечеството. Под тях те жънеха неведома слава, но не лично за себе си, а за българското име. Под тия знамена те показаха как беззаветно може да се обича България и как достойно може да се мре за нея на полето на честта. Поклон смирен пред светлата памет на падналите за Родината наши герои, почит и признателност към техните живи сподвижници. Днес тия бойни знамена, покрити с лаври на победите, тия светини, скъпи на всяко българско сърце ще отнесем благоговейно в Пантеона на българската прослава, за да бъдат запазени за вечни времена за назидание и вдъхновение на грядущите поколения.

Доблестни воини,
Светата църква изпроси благословението на Всевишния над родната войска и освети новите знамена които аз с вълнение и гордост предавам днес на вашите части.Свещени емблеми на България, нека те се веят винаги високо и гордо над вас, да сплотяват волите и сърцата ви за единна, вярна и предана служба на Родината. Славата, добродетелите и традициите, одухотворени в победните знамена, които отнасяме на съхранение,преминават в нашите нови знамена. Те занапред ще ви напомнят делата на героите, ще ви сочат величието на саможертвата и на честно изпълнения дълг, ще ви напътствуват в светлия път, водещ към благоденствието, мощта и щастието на България.

Офицери,подофицери и войници! Вземете вашите нови полкови светини и служете под тях на Отечеството с верността и усърдието, присъщи на българската войска. Пазете ги светли и неоскверними и ги покрийте със слава и чест, за да бъдат винаги истински щит и опора на Родината и гордост на Българския народ!
Да живее България!
Да живее храбрата българска войска!



Източник: Bulgarian History





Коментари

горе