6 причини да посетите Родопите



rodopi - planina s dusha

 

“Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял България!” Иван Вазов.  

Причина 1: Родопската кухня

mandjaaa

Превъзходната родопска кухня е основното което привлича туристите на Родопите. С добре прочутата си гостоприемност, местните ще ви предложат домашен уют с най-апетитните гозби. Тайните на вкусните ястия са усърдно пазени от години в семействата, като с времето са усъвършенствани.

Причина 2 : Заради хората

mandrica

 

Родопчани носия живия пример за силата на духа, за борбения и непреклонен, трудолюбив и честен българин, който с пот на челото изкарва прехраната на своето семейство.  Хора, които да те дарят с парченце от себе си и от своето ежедневие.

Причина 3 :  Фестивалите 

festivalliii

За да добиете най-пълна представа за местните обичаи и култура, трябва да посетите Родопите по време на фестивалите и празниците. Независимо кой фестивал ще изберете, било то  Гайдарско надсвирване в село Гела,    Кулинарното наследство на Тракия  , всеки един от тях ще ви потопи в магията на Родопа, ще вкусните от мистиката на тази планина и ще я заобичате още повече.

Причина 4:  Заради легендите

дяволски мост

Според най-разпространената легенда в Родопите е роден митичният певец Орфей, който омайвал с вълшебната си музика хора и животни. Друго древно предание разказва за тракийския цар Хем и царицата Родопе, които се обичали толкова много, че се наричали един друг с божествени имена – Зевс и Хера. Боговете се разсърдили на дързостта им и ги разделили, превръщайки ги в отдалечени планини (Стара планина и Родопите). Тези и други легенди превръщат Родопите в място с особен мистицизъм.

Причина 5 :  Родопската каба гайда

гайда

 

Родопите знаят много магии, една от тях е гайдата. Който е бил по съборите и надсвирванията никога няма да забрави преживяното . Звученето на особения музикален инструмент е уникално. То докосва душата и пробужда у човека чувства и спомени за отдавна отминали събития…

 

Причина 6: Родопски села

Планината е приютила села с характер, те са силни, топлокръвни и съхранили с векове основните ценности на българщината.  Ракията им е люта, а къщите гостоприемни. До тях се стига по красиви живописни пътища. Селцата тук обгръщат с магия и местният човек, и туристът отбил се за малко.



Източник: Почивки в родопите





Коментари

горе