Учете детето на етикет, без да го превръщате в малък лакей



Всеки помни първия си учебен ден. Моят започна в пет сутринта, защото не можех да спя от вълнение. В девет бях подредена в двора на училището с тъмносиня плисирана пола, бяла риза и огромен букет цветя, зад който едва се виждах.

В онези години възпитанието на децата в добри обноски беше нещо важно, затова не си спомням някой специално да ме е обучавал какво да направя, как да поздравявам и как да се държа в този специален ден. Така или иначе всички хлапета бяха чисти и спретнати, майките - с фризури, а бащите - в костюми с вратовръзки. Поздравявахме, извинявахме се, благодаряхме и говорехме на вие на възрастните. Бяхме учени да не прекъсваме големите, когато говорят, и да слагаме ръцете си пред устата, когато се прозяваме, кихаме или кашляме. Типичната ни детска пакостливост скромно се прибираше в моменти като този и изчакваше церемониалната част да свърши. Що се отнася до учителките, за тях първият учебен ден беше нещо като премиера или модно дефиле - шиеха си тоалети, ухаеха на парфюм, имаха приличен маникюр и тупирани коси.

Днес първият учебен ден на детето е все така важен в живота на малкия човек и неговите родители. Всеобщата небрежност относно елегантността в общуването у нас обаче му се отразява видимо - точно както това за съжаление се случва на всяко обществено събитие, на което се събират повече от трима души. Затова в името на добрия вечен детски спомен на вашия първолак от неговия петнайсети септември, както и заради специалното време и емоции, които ще споделите с него, ви предлагам няколко полезни съвета по етикет и общуване. Те са заимствани както от класическите учебници по добри маниери, така и от персоналните препоръки на психолози и детски възпитатели от сайта Parents.com

Поговорете

за повода

Имате две седмици до първия учебен ден на вашето дете. То вероятно отдавна се гордее с порастването си и очаква събитието с особено нетърпение. Споделете вълнението му и отделете специално време, за да си поговорите как ще протече самото събитие. Разкажете му за своя първи учебен ден, покажете му снимки от него и си признайте тогавашните страхове. От гледна точка на етикета и доброто възпитание е важно да представите подобаващо важността и официалността на първата училищна церемония, защото така или иначе това е едно от първите толкова елегантни събития в живота на вашето хлапе. Поговорете за това колко е важно да приветстваш специалните събития в живота си празнично и че част от създаването на този празник са хубавите и добре подбрани дрехи, доброто настроение и умението да общуваш с другите хора. Най-важното, което можете да направите по отношение на възпитанието по етикет на този етап, е да въплътите идеята, че това не е нещо дървено, страшно и префърцунено, а език, който ти помага да си адекватен на мястото, средата, повода и смисъла на едно събитие.

Подгответе

заедно

подробностите

Ученето на етикет не е нещо, което може да се прави кампанийно или в определени часове. Това е знание и умение, което се предава като всеки език - естествено, в ежедневието, по време на реалното подготвяне или случване на нещата. Затова най-добрият пример, който можете да дадете на детето си, е вашето собствено отношение към този тип умение. За да го демонстрирате, подгответе заедно с хлапето си всичко необходимо за първия учебен ден - от купуването на дрехите, през организацията на деня, избора на букетите и участието в празника. Така, докато обикаляте магазините, за да изберете официалните дрехи, ще поговорите за това какво означава да си елегантен и стилен, какво е подходящо да носиш на такова обществено събитие, кои са адекватните цветове в този случай, съобразени с възрастта, мястото в ситуацията и целта на събитието, да обсъдите заедно аксесоарите, съчетаването на цветовете и дори избора на прическа. Докато небрежно циркулирате из щандовете и разнасяте закачалки насам-натам, можете да обясните, че в живота на големите строгото елегантно бизнес облекло предполага прости кройки и цветове в бяло, синьо, сиво и черно. Но че за децата и първия учебен ден е задължително да има цвят, защото той носи радост. Оставете детето да опита да избере само дрехите, с които би искало да се появи в училище, и деликатно коригирайте избора му, ако е твърде фрапиращ. Преди години на мен ми се наложи дълго да увещавам дъщеря ми, че плажна рокля в индиански стил не е най-адекватното облекло за първия учебен ден, но в края на краищата я заменихме с права червена рокля, към която прибавихме шал с индиански мотиви. Така някак неусетно въведохме и понятието аксесоар и основните правила за неговия избор.

Преговорете

запознаването

и представянето

Първият учебен ден за едно дете определено е колкото вълнуваща, толкова и стресова ситуация. В този ден то сигурно няма да познава почти никого и ще се чувства наистина неловко. Помогнете му, като заедно си припомните как хората се представят един на друг. Тренирайте здрависването и с чувство за хумор напомнете, че ръката трябва да е чиста, очите трябва да гледат тези на човека, с когото се ръкуваме, а усмивката е задължителна. Научете детето си да произнася ясно името си и да не се притеснява, ако забрави имената на другите, с които се запознава. Задължително припомнете на кого изащо се говори на вие - днес децата от малки слушат как продавачки в магазините, таксиметрови шофьори и сервитьори масово се обръщат към клиентите си на ти и често смятат, че това е в реда на нещата. Обяснете им, че да уважаваш годините и положението на някого е красиво и че когато говорим на вие, ние изразяваме именно това свое уважение.

В желанието си да научат децата си да се представят добре, много родители отиват твърде далеч. Преди време на едно подобно тържество видях хлапе, което рецитираше стихче на всяка учителка, с която майка му настойчиво го срещаше. Веднага след здрависването, то, милото, започваше да реди рими, след което благодареше като дарен циганин на изумената преподавателка, а майката тънеше в щастие от постигнатите успехи. Няма нужда от това! Етикетът не е нещо, което трябва да изземе детството на децата и да ги превърне в малки лакеи. Достатъчни са ясното поздравяване, правилното ръкуване и усмивката. Искаме да имаме възпитани, а не потиснати деца, нали така?

Облечете децата и себе си официално, бъдете в добро настроение, придайте празничност на събитието и у дома. организирайте специално и красиво прекарване.

ВАЖНИ ЩРИХИ

Полейте вода за късмет

lНе е нужно да купувате букети за целия учителски колектив! Достатъчен е един - за класната ръководителка.

l За предпочитане е цветята да не са хризантеми, защото според етикета те са за тъжни поводи.

l Не забравяйте фотоапарат.

l Заредете джобчето на детето с носни кърпи, а вие носете у себе си и мокри кърпички. Все ще са ви необходими за нещо.

l Носете си визитни картички - първият учебен ден е силно социално събитие, на което със сигурност ще завържете контакти.

l Ако детето ви има мобилен телефон, по-добре е да го остави у дома и да не влиза с него в класната стая. Обяснете му основните правила за ползване на телефона, ако вече не сте го направили.

l Подгответе всичко в дните преди самия петнайсети септември - нека този ден е само и единствено за празника на детето ви.

l Не е нужно да купувате подаръци на учителите или да заривате своя първолак със скъпи нови предмети. Можете да му направите малък, но запомнящ се подарък - красив тефтер, медальонче, елегантна писалка. Това ще е първи повод за хлапето да разбере кои са “вечните” подаръци и как ги оценяваме.

l Не забравяйте малките семейни ритуали - полейте вода на детето, когато тръгва за училище и го дарете с китка здравец. Ритуалността винаги създава празничност.

l Бъдете 100% на мястото - изключете своя телефон, вземете си отпуска и не препускайте по задачи този ден. Бъдете елегантни, но не екстравагантни. Отдайте се на малкия първолак, който и без това ужасно много има нужда от вас точно в този момент.



Източник: Труд





Коментари

горе